Wat is de gemiddelde studieschuld van Nederlandse studenten?

Veel studenten durven niet meer te kijken naar de hoogte van hun studieschuld. Het behoeft amper uitleg dat studeren tegenwoordig een dure bezigheid is. Omdat je gaat voor een goede en zekere toekomst, kies je er voor om een flinke studieschuld voor lief te nemen. Met deze beslissing is op zichzelf niets mis, maar je bent wellicht enigszins geïnteresseerd in cijfers en context. Want wat is de gemiddelde studieschuld van Nederlandse studenten en waar komt deze gemiddelde schuld uit voort? Kortom: wat is nou eigenlijk normaal?

Wat is de gemiddelde studieschuld?

Aan de hand van een simpele berekening, op grond van cijfers van het CBS, kan gezegd worden dat de gemiddelde studieschuld zo’n €13.700 bedraagt. In totaal zijn er ongeveer 1,4 miljoen studenten die een studieschuld afnemen bij ‘Ome DUO’. Dat betekent dat er op het moment €19,3 miljard aan geld is vrijgegeven ter lening aan studenten. Tussenconclusie: de Nederlandse staat bespaart sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 de nodige centen (lees: miljarden).

Maar hoe veel geld moet je per maand lenen om ‘gemiddeld’ te zijn volgens bovenstaande cijfers? Het CBS geeft aan dat de gemiddelde student met een lening, zo’n €700 per maand leent. Zou je dit maandelijkse bedrag vermenigvuldigen met de gemiddelde duur van een studie – ongeveer 4 jaar – dan kom je op een totale lening van ruim €33.000 (!).

Het aantal mensen met een studieschuld stijgt elk jaar weer
De hoeveelheid studenten met een studieschuld stijgt nog altijd (bron: CBS)

Studenten hebben het al zwaar genoeg

Het bovengenoemde totaalbedrag is wellicht even slikken. Helemaal wetende dat studenten het al – meer dan – zwaar genoeg hebben. De student van vandaag werkt zichzelf gedwongen in de financiële nesten, met de nodige gevolgen van dien. Want hoe kom je straks aan een hypotheek in een ongunstige huizenmarkt met tienduizenden euro’s aan schuld? Voor eeuwig thuiswonen is geen optie; ook al worden steeds meer studenten ertoe gedwongen.

Naast het feit dat je met een monsterschuld je kansen op de huizenmarkt verspeelt, kent het moeten afsluiten van een lening verschillende andere nadelen. Het hebben van een studielening is erg gebruikelijk. Daarmee wordt het beeld gewekt dat lenen een normale zaak is. Hier kunnen we erg kort over zijn: lenen heeft bijna nooit de voorkeur. Het geld zal immers nooit van jou worden. Je betaalt dingen af met geld dat je eigenlijk niet hebt.

De druk om te studeren

Het vervelende aan de studielening is de gedwongenheid waarmee je hem moet afsluiten. Het is tegenwoordig gebruikelijk om te gaan studeren en het is zeker niet meer een bezigheid die slechts is weggelegd voor mensen met veel (te veel) motivatie. De druk om te studeren is hoog. Je wil terecht komen met een mooi diploma op een mooie plek in de maatschappij. Wellicht voel je de druk van je ouders en van je familie.

Niet alle ouders zitten in de financiële positie om hun kinderen te voorzien van het nodige kapitaal om een studie aan te gaan. Dat brengt met zich mee dat er nog meer 1 optie is: lenen. Maar hoeveel moet je dan lenen? Met andere woorden, waar gaat die lening heen?

Waar gaat die studieschuld heen?

Sinds de invoering van het leenstelsel, mag je als student precies bepalen hoeveel geld je per maand ontvangt van DUO. Onder het adagium: ‘maximaal lenen, maximaal leven’, lenen veel studenten zich plat. Maar is dat wel verstandig? Soms is het gewoonweg nodig. De kosten van studeren zijn namelijk niet mals. Waar gaat die ‘stufi’ heen?

  • Collegegeld (ruim €2.000 per jaar, met uitzondering van halvering eerste jaar)
  • Studieboeken, verplichte dictaten, samenvattingen
  • Laptop (eventueel voorzien van de nodige betaalde software)
  • Huisvesting (huur)
  • Boodschappen
  • Kleding
  • Telefoonabonnement
  • Overige abonnementen (zoals Spotify of Netflix)

Tip: wil je weten hoe je als student zo goedkoop mogelijk een Spotify abonnement kunt afsluiten? Lees dan dit artikel van Student Financial!

Aan de hand van bovenstaande opsomming valt te concluderen dat de kosten zeker niet laag zullen zijn. Hoe hoog de kosten precies zijn, hangt af van je specifieke situatie. Zo zal niet elke studie afhangen van peperdure literatuur en zo zal niet elke studie je vragen om een krachtpatser van een laptop aan te schaffen. Verder zitten er natuurlijk verschillen als het gaat om de stad waar je studeert. Zo zullen de kosten in de randstad een tikje hoger liggen dan de kosten in het binnenland. Eén ding is zeker: studeren kost geld…

Eén kleine meevaller: Student Financial is er voor jou. We leren je graag meer over hoe je kunt besparen op kosten en hoe je extra geld kunt verdienen. Studenten om je heen zitten straks met een flinke studieschuld op de bank, terwijl jij gelukkig leeft en werkt aan een financieel vrije toekomst. Klinkt goed, toch?

 

1 reactie op “Wat is de gemiddelde studieschuld van Nederlandse studenten?”

  1. Pingback: 6 Tips voor een goedkope vakantie als student | Student Financial

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *