Alles over Studenten OV: aanvragen, zomervakanties, werking

Het hele land doorreizen zonder dat het je ook maar een cent kost? Voor velen een droom, maar voor jou als (toekomstig) student de realiteit! Hoe? Met het studenten OV: onder officiële termen ook bekend als het studentenreisproduct. Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die dit kosteloze OV-abonnement je biedt, is het zaak om precies te weten hoe die werkt. Hoe moet je bijvoorbeeld het studenten OV aanvragen, wanneer gaat die in en kan je het studenten OV in de zomervakantie gebruiken? Dat en véél meer lees je in onderstaand artikel!

Wat is het studenten OV?

Het studenten OV is een reisabonnement voor alle voltijd studenten op het mbo, hbo en de universiteit. Je gebruikt het zogeheten studentenreisproduct om doordeweeks of in het weekend onbeperkt gratis te reizen met het openbaar vervoer. Kies je voor onbeperkt reizen doordeweeks, dan reis je in het weekend alsnog met 40% korting. Hetzelfde geldt voor wanneer je kiest voor een weekendabonnement en doordeweeks de trein pakt. Je gebruikt jouw studentenreisproduct om naar je opleiding te gaan en om er tripjes mee te maken, bijvoorbeeld naar een leuke stad.

Of je moet kiezen voor een doordeweeks- of weekendabonnement, hangt af van jouw weekindeling. Fiets je naar je opleiding en pak je alleen het OV in het weekend, bijvoorbeeld om je ouders op te zoeken? Kies dan voor een weekendabonnement. Reis je dagelijks met het OV naar je opleiding, dan is een weekabonnement een logische keuze.

Hoe studenten OV aanvragen, koppelen en activeren?

Je vraagt een studenten OV aan via de online omgeving van DUO. Dat komt omdat het studentenreisproduct gezien wordt als onderdeel van je studiefinanciering. Controleer voordat je begint dat je een persoonlijke (en dus geen anonieme) OV-chipkaart hebt én dat je DigiD geïnstalleerd hebt. In orde? Volg nu onderstaande stappen om je studenten OV aan te vragen.

  1. Ga naar Mijn.DUO.nl. en log in bij DUO via DigiD
  2. Navigeer via het menu in de bovenbalk naar ‘Mijn producten’ en klik op ‘Studiefinanciering’
  3. Klap het menu ‘Studiefinanciering’ uit rechtsboven in beeld en klik op de groene knop met de tekst ‘Studiefinanciering aanvragen’
  4. Doorloop de verschillende stappen waarin je jouw studiefinanciering regelt en je studentenreisproduct aanvraagt
  5. Log na het aanvragen van je studentenreisproduct altijd even uit bij DUO; zeker wanneer je op een openbare computer zit

Je hebt nu je studenten OV aangevraagd. Helemaal top, maar je bent er nog niet! Binnen de zes weken waarvoor je studentenreisproduct ingaat ontvang je een mail van studentenreisproduct.nl. Via deze mail koppel je jouw OV-chipkaart aan het studentenreisproduct. Als dat gelukt is, houd je Mijn DUO in de gaten om te zien wanneer je het reisproduct op kan halen bij een NS-automaat. En vanaf wanneer is het studenten OV dan geldig? Het studenten OV is pas geldig vanaf het moment dat je hem op je OV-kaart heb geladen bij een automaat!

Studenten OV in de zomervakantie gebruiken?

Kosteloos reizen met het studentenreisproduct is gedurende het grootste deel van de zomervakantie helaas niet mogelijk. Wel profiteer je van 40% korting. Dat scheelt weer, maar is niet zo ideaal als het gratis reizen zoals je dat de rest van het jaar doet. Als je een beetje slim bent, plan je wel gemakkelijk om de zomervakantie die DUO hanteert heen. De periode waarin je niet kosteloos reist, is vaak namelijk korter dan de daadwerkelijke zomervakantie die jouw mbo, hbo of universiteit hanteert.

Vaak is het studentenreisproduct niet meer (kosteloos) geldig vanaf half juli tot half augustus wanneer je gebruikmaakt van het weekabonnement. Aan het einde van augustus heb je vaak dus nog ruim de tijd om maximaal van het studenten OV in de zomervakantie te genieten. Wil je de precieze data weten, dan raadpleeg je gemakkelijk de de kalender van studentenreisproduct.nl. Hierin vind je snel op welke dagen je al dan niet kosteloos reist!

En hoe zit het in de kerstvakantie?

Gedurende de grootste periode van de kerstvakantie maak je gewoon gebruik van het studentenreisproduct. De kerstdagen zijn alleen uitgesloten. Zorg dus dat je alvast op de dag vóór kerst, bijvoorbeeld op kerstavond, richting je familie gaat! Controleer voor andere vakanties en de precieze data uiteraard even de eerdergenoemde kalender. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Tot wanneer is het studenten OV geldig?

Je hebt recht op het studentenreisproduct wanneer je een voltijd opleiding volgt. Volg je geen opleiding meer, bijvoorbeeld omdat je bent gestopt of je opleiding hebt afgerond? Dan vervalt jouw recht op het studentenreisproduct en moet je de service ook direct stopzetten. Ben je nog bezig met je opleiding en duurt het allemaal wat langer dan normaal, houd er dan rekening mee dat er maximale periode aan het studenten OV zit. Wat de maximale periode is, hangt af van het type onderwijs dat je volgt:

  • Mbo op niveau 1 of 2: studentenreisproduct zolang je ingeschreven bent
  • Mbo op niveau 3 of 4: studentenreisproduct voor maximaal 7 jaar (84 maanden)
  • Hbo of universiteit: studentenreisproduct voor de officiële duur van de opleiding + 1 jaar. Veel studies duren 4 jaar, waardoor je meestal 5 jaar recht hebt op het reisproduct.

Het is erg belangrijk dat je jouw studentenreisproduct snel stopzet nadat je bent afgestudeerd of gestopt. Zo voorkom je namelijk boetes en extra kosten voor het reizen met het studentenreisproduct zonder dat je hier recht op had. Het is hoe dan ook handig om na je afstuderen eens stil te staan bij de dingen die je moet regelen. Welke dingen dat precies zijn, lees je in een ander blogartikel van Student Financial!

OV kaart met studentenreisproduct kwijt?

Wanneer jij jouw OV-chipkaart waarop het studentenreisproduct staat bent verloren is het belangrijk om je kaart direct als verloren aan te melden. Zo wordt je kaart niet misbruikt door een ander, waardoor de kosten voor jou hoog oplopen. Het verloren melden en daarmee blokkeren van een kaart doe je via de online omgeving van OV-chipkaart.nl. Via diezelfde online omgeving vraag je direct een nieuwe OV-chipkaart aan. Omdat het even duurt totdat je jouw nieuwe kaart in huis hebt, kan je direct het Tijdelijk studentenreisproduct aanvragen. Deze laad je na aanvraag binnen een uur op een anonieme OV-kaart die je onderweg koopt. Zo ben je snel weer onderweg met jouw studenten OV!

2 reacties op “Alles over Studenten OV: aanvragen, zomervakanties, werking”

  1. Pingback: Klaar met studeren: wat nu regelen? | Student Financial

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *