Passief inkomen genereren: routekaart en verdienmodellen

Het hebben van een passief inkomen, wie wil dat nou niet? Het leuke van het opbouwen van een passief inkomen, is het feit dat iedereen het kan. Om te beginnen heb je in eerste instantie namelijk geen rooie cent nodig. Wellicht stroomt je hoofd bij het horen van de woordencombinatie ‘passief inkomen’ vol met vragen. Want wat is nou eigenlijk een passief inkomen? En waar moet je in hemelsnaam beginnen wanneer je een passief inkomen wil opbouwen? Op deze – en nog veel meer – vragen, zal hieronder antwoord worden gegeven. Lees dus snel verder! 📈

Wat is een passief inkomen

Passief inkomen is inkomen waar je in principe niets voor hoeft te doen. Terwijl je passief bent, genereer je geld. Het maakt dus niet uit of je slaapt, werkt of een tosti eet: je genereert geld zonder dat je hier op directe wijze arbeid voor verricht. Een passief inkomen is dus wezenlijk wat anders dan een actief inkomen. Bij een actief inkomen zijn je inkomsten en het arbeid dat je daarvoor verricht aan elkaar verbonden. Verricht je geen arbeid, dan zal je geen inkomsten ontvangen.

Je zal begrijpen dat ‘niets doen’ wel met een korreltje zout dient te worden genomen. Voor niets komt de zon op; en dat is met betrekking tot het verdienen van geld – helaas – niet anders. Een passief inkomen krijg je niet door je hier simpelweg voor in te schrijven. Was het immers zo makkelijk, dan was iedereen inmiddels multimiljonair door een passief inkomen. Je dient vroeg of laat iets te doen, wat er voor zorgt dat je een passief inkomen genereert.

Heb je echter eenmaal een passief inkomen opgebouwd, dan kun je achterover leunen en dit inkomen met slechts een zeer kleine inspanning behouden. Een passief inkomen onderhouden kost vaak maar enkele minuten per week. Het hebben van een passief inkomen dat amper onderhoud vergt, is de moderne definitie van slapend rijk worden.

Twee manieren van passief geld verdienen

In hoofdzaak zou je kunnen zeggen dat er twee manieren zijn om aan een passief inkomen te komen:

  1. Je geld aan het werk zetten (input = geld)
  2. Iets opzetten dat geld genereert (input = tijd)

Het wezenlijke verschil tussen deze twee soorten passief inkomen? Voor de eerste variant heb je – héél veel – geld nodig. Als je je geld aan het werk wil zetten, en hier een fatsoenlijk inkomen uit wil halen, zal je de nodige tonnen tot miljoenen op de bank moeten hebben staan. Veel van ons hebben dat niet; dat is waar de tweede variant in het spel komt. Het is namelijk ook mogelijk om een passief inkomen te creëren, zonder dat je beschikt over een groot geldbedrag. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is tijd.

Twee manieren om passief inkomen te krijgen: middels geld en middels tijd
Twee manieren van passief inkomen genereren

Routekaart voor het creëren van een passief inkomen

Voordat in wordt gegaan op verschillende manieren en ideeën voor het creëren van een passief inkomen, zal hieronder worden beschreven welke stappen je concreet moet verrichten om straks passief geld te verdienen.

Stap 1: stel concrete doelen

Op wetenschappelijk vlak is het al lang duidelijk: mensen die doelen stellen, hebben een veel grotere kans om deze ook daadwerkelijk te behalen. Wanneer je weet waar je naartoe gaat, zal je in staat zijn om onderweg de juiste keuzes te kunnen maken. Denk aan een autovakantie. Als je weet wat je precieze bestemming is, zal je veel sneller op locatie komen. Het belang van het stellen van doelen werd nog eens extra duidelijk in het (geniale) boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill. In dit boek kwam tevens aan bod dat je niet alleen doelen moet hebben, maar dat je hier ook écht in moet geloven.

Doelen stellen kan iedereen, maar je onderscheidt je door het stellen van concrete doelen. Doelen moeten tastbaar worden. Een aantal tips om je doelen nader te concretiseren:

  • Bepaal concreet hoeveel geld je wil hebben op welke leeftijd (bijvoorbeeld €1,5 miljoen op 35 jaar)
  • Bepaal precies hoeveel geld je per maand passief wil verdienen (bijvoorbeeld €10.000 per maand)
  • Ga na wat je met dit geld wil doen (bijvoorbeeld 1x per jaar naar Bali en het kopen van een Porsche 911 Turbo S)

In bovenstaande tips en voorbeelden zie je hoe concreet deze doelen moeten zijn. Maak het écht tastbaar. Bepaal dus niet: ‘ik wil rijk worden’, maar bepaal precies hoeveel geld je wil hebben en verdienen. En daarnaast geldt: vergeet je doelen niet. Zet ze bij voorkeur op papier of in een digitaal document. Loze doelen – die je vergeet – zijn niets waard.

Stap 2: bepaal of je geld of juist tijd wil investeren

Eerder kwam al even aan bod dat er twee manieren van passief geld verdienen bestaan. Je kunt ervoor kiezen om geld te investeren of om tijd te investeren. Je dient voor jezelf te bepalen welke route voor jou het meest geschikt is. Een combinatie is natuurlijk altijd mogelijk, maar de meeste strategieën leunen sterker op het één, dan op het ander. Maar hoe bepaal je of je input geld of juist tijd wordt?

In de basis is het niet erg lastig om te bepalen. Wanneer je veel geld hebt dat maar wat loopt te niksen op de bank, is het verstandig om iets met dat geld te gaan doen. Geld maakt geld en geld kan je prima aan het werk zetten. Wanneer je echter niet beschikt over (veel) geld, is het verstandiger om tijd te gebruiken als middel om geld te creëren. Het adagium ’tijd is geld’ gaat hier op.

Deze tweedeling zal echter niet voor iedereen even zwart/wit zijn. De kans is namelijk groot dat je (meer dan) 40 uur per week bezig bent met je studie en/of werk. Vandaag de dag komen veel mensen om in het werk dat zij moeten verrichten, hoe ga je nog tijd vinden om te bouwen aan een passief inkomen? Het is wellicht een geruststellende gedachte dat het opbouwen van een passief inkomen voor de meeste mensen iets is voor in de late uurtjes. Ook al heb je slechts een half uur per week over: pak dat halve uurtje met beide handen aan en trap het gas vol in! Wanneer je eenmaal passieve inkomsten gaat genereren, is het wellicht mogelijk om (een deel van) je werk te vervangen voor het bouwen aan je passieve inkomen.

En zoals gezegd, je kan altijd cheaten door tijd en geld met elkaar te vermengen. Zo kun je bepaalde klusjes bij het bouwen van jouw passieve inkomen uit handen geven tegen een vergoeding. Door geld te investeren, maak je tijd vrij. Door tijd te investeren, bespaar je geld. Tijd en geld zijn in die zin twee factoren die elkaar prima kunnen vervangen en aanvullen.

Stap 3: maak een strategie

Om ergens te komen heb je twee dingen nodig:

  1. Je moet weten waar je heen gaat (doel)
  2. Je moet weten hoe je er gaat komen (strategie)

Het hebben van een strategie is bijzonder relevant. Je weet nu als het goed is wat je doel is en of je tijd of juist geld wil investeren om hier te komen. Daarmee is echter nog niet alles gezegd. Het is voor jezelf belangrijk om een duidelijke strategie te hebben: hoe ga je je doelen omzetten in een realiteit? Daarbij dien je voor je zelf een routekaart (of een tijdlijn) op te stellen.

Het belangrijkste deel van je strategie is het gedeelte waarin je vastlegt wat je precies gaat doen. Start je bijvoorbeeld een webshop of ga je misschien beleggen? Er zijn ontelbaar veel manieren waarop je een passief inkomen kunt genereren. Later in dit artikel zullen een aantal manieren de revue passeren, zodat je alvast wat inspiratie hebt. Ook zal worden behandeld hoe je een manier kan vinden die écht goed bij je past.


Stap 4: breng uitvoering aan je strategie

Als je eenmaal een strategie hebt opgesteld, dan heb je het fundament. Nu is het tijd om op dat fundament te gaan bouwen; steentje voor steentje. Dit gedeelte beschrijft men geregeld als de hustleJe dient simpelweg gewoon werk te verrichten. Je ziet hier ook duidelijk terugkomen dat een passief inkomen niet zomaar komt aanwaaien. Alvorens je passief geld verdient, dien je hard aan de winkel te werken. Veel mensen komen deze stap echter niet door: de meeste mensen haken hier af.

Sta je op het punt om af te haken omdat je geen drol verdient? Zet door. Deze vierde stap kent een ware ‘zeeffunctie’. Mensen zonder doorzettingsvermogen stoppen hier en mensen die écht geloven in hun doelen, zetten hier door. Het creëren van een passief inkomen is een kwestie van discipline. De mooiste kansen zitten verstopt op de plekken waar de meeste mensen stoppen. Bijna alle vermogende en succesvolle mensen hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ze stoppen nooit. Het belang van doorzetten werd met meerdere voorbeelden mooi geïllustreerd in het voorgenoemde boek Think and Grow Rich.

Zet je door en toon je ijzersterke discipline? Dan zal dit uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Onthoud altijd: input = output. De tijd of het geld wat je er in steekt, zal je in de meeste gevallen altijd weer terugzien in de vorm van een output. Het hebben van een passief inkomen zal je een gevoel van voldoening en trots geven. Die pina colada op het strand van Mexico, terwijl de zon rustig ondergaat, heb je dan écht verdient. Terwijl je terugloopt naar je hotel check je nog even je bankrekening, en zie je dat je die pina colada alweer hebt terugverdient; zonder er iets voor te doen. Dat is de kracht van een passief inkomen.

Stap 5: onderhoud je passieve inkomen

Heb je eenmaal een passief inkomen, dan ben je er nog niet. Het is namelijk zaak om je passieve inkomen altijd te onderhouden. Eerder kwam al even aan bod dat deze vijfde stap niet veel tijd in beslag hoeft te nemen. Hoeveel tijd het onderhouden van een passief inkomen kost, hangt uiteraard af van de manier waarop je deze vergaart. Langer dan een dag zal het meestal echter niet duren. Sommige passieve inkomsten vereisen zelfs helemaal geen onderhoud.

Heb je een passief inkomen dat wel onderhoud vereist, wees dan zeker niet nalatig. Het hebben van een inkomen waar je praktisch niets voor hoeft te doen, is iets wat je moet koesteren. Wanneer je er met de pet naar gaat gooien, is de kans groot dat je passieve inkomen wegvalt en je weer terug moet naar die saaie 9 tot 5 baan. Ook al is de kans natuurlijk wel groot dat je intussen een aardige buffer hebt opgebouwd. Heb je echter de discipline gehad om je passieve inkomen op te bouwen, dan heb je naar waarschijnlijkheid ook de discipline om deze te onderhouden. Opbouwen kost meer tijd of geld dan onderhouden.

Stap 6: optimaliseer

Laten we eerlijk zijn: wij mensen willen altijd meer. Wellicht droom je nu van een inkomen van €10.000 per maand, maar wanneer je dit hebt, raak je er aan gewend. Iemand die €10.000 per maand verdient, verdient liever het dubbele. Iemand die het dubbele verdient, zal ook niet snel tevreden zijn. Je wil altijd meer en dat is waar optimalisatie in het spel komt. Het is namelijk veel moeilijker om een passief inkomen op te bouwen, dan om deze te optimaliseren. Probeer manieren te bedenken waarop je je passieve inkomen echt volledig uit kan melken.

Kan je voortvaren op het succes van je eerste passieve inkomen door een tweede bron te creëren? Ben je bijvoorbeeld succesvol geworden met het verkopen van een e-book, dan zou je een tweede deel kunnen overwegen. Deze kan je promoten via de weg van je eerste e-book. Ben je succesvol geworden met een online blog? Overweeg het om een tweede website op te zetten en promoot deze via de weg van de eerste website. Of misschien kan je wel een extra product of dienst aanbieden? The sky is the limit wanneer je eenmaal een passieve inkomstenstroom hebt lopen. Maak hier slim gebruik van!

Verdienmodellen voor een passief inkomen

Je weet nu hoe je ervoor kan zorgen dat je succes behaalt met een passief inkomen. Eén stap mist echter. Wat wordt je verdienmodel en wat is hetgeen dat jouw passieve inkomen gaat vormen? Die cocktail op het strand in Mexico moet immers ergens van betaald worden. Om je alvast goed op weg te helpen, vind je hieronder een aantal ideeën voor een passief inkomen.

1. Start een blog met evergreen content

Oké toegegeven te hebben dat een blog een ontzettende cliché is, is het toch een aardig middel om een mooi passief inkomen mee te vergaren. Het fijne aan het starten van een blog is het feit dat het erg laagdrempelig is. Daarnaast kun je een blog opstarten over letterlijk elk gewenst onderwerp. Sterker nog: hoe specifieker, hoe beter. Een niche-blog zal in veel gevallen het snelst groeien. Maar hoe realiseer je een passief inkomen met bloggen? Het kost toch alleen maar werk?

Aan het begin zal het inderdaad veel werk kosten. Je moet veel (kwalitatieve) blogs schrijven en deze op het internet gooien. Als je een passief inkomen uit bloggen wil halen, is het belangrijk dat je blogs schrijft die zo lang mogelijk relevant blijven. Dergelijke content noemt men evergreen content. Waarom je blogs moet schrijven die lang relevant zijn? Zodat mensen deze blogs voor altijd kunnen blijven lezen, ook jaren na schrijven.

Als je blog eenmaal staat en wordt of is voorzien van kwalitatieve content, kan je je blog op meerdere manieren winstgevend maken. Zo kan je advertenties vertonen en hier per click geld mee verdienen. Dit kan je vrij gemakkelijk realiseren middels Google Adsense. Ook kan je bijvoorbeeld affiliate marketing inzetten of je eigen producten verkopen. Hierover lees je meer in de volgende verdienmodellen.

2. Affiliate marketing

Weer zo een ontzettende cliché, zal je denken. Iedereen lijkt affiliate marketing als een gek te promoten; in de meeste gevallen om veel te dure cursussen door je strot de duwen. Affiliate marketing kan echter wel degelijk een handige manier zijn om je website en/of blog winstgevend te maken. Het principe is eigenlijk heel simpel: je promoot andermans product of dienst, in de hoop dat één van je bezoekers deze aanschaft via jouw link. Gebeurt dit inderdaad, dan krijg je een commissie over de verkoopprijs.

De hoogte van de commissie kan erg verschillen. Van veel bedrijven krijg je slechts een aantal procenten commissie. Dat is ook niet heel gek, want het bedrijf moet zelf immers ook nog winst maken. Je ziet hierom ook dat de grootste commissies te verkrijgen zijn bij digitale producten, zoals een cursus of een e-book. Deze hoeven immers maar eenmaal gemaakt te worden en ze kunnen vervolgens oneindig vaak worden verkocht. Commissies op digitale producten kunnen dan ook oplopen tot wel 50%. Mooi meegenomen!


3. Eigen producten/diensten verkopen

Bij affiliate marketing zet je je in, om andermans producten verkocht te krijgen. Je krijgt hierover immers commissie. Wanneer je je eigen producten of diensten verkoopt, werkt dit echter anders. Je pakt namelijk de volledige winstmarge! Tóch is een kritische voetnoot hier wel op zijn plaats. Het zelf aanbieden van producten of diensten vereist namelijk wel wat inspanning, ook wanneer je producten of diensten eenmaal goed verkocht worden. Zo zal je vragen en problemen van (potentiële) klanten moeten behandelen en zo moet je wellicht een fysiek magazijn hebben.

Wil je tegen zo min mogelijk problemen aanlopen, dan is het – een stuk – verstandiger om digitale producten te verkopen. Deze hoef je slechts eenmalig te maken. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen, is het verkopen van de toegang tot het digitale product. Voorbeelden van digitale producten zijn:

  • Online lesprogramma’s of cursussen
  • Samenvattingen van (studie)boeken (tip!)
  • E-books (informatief of juist fictie)
  • Rechten voor het gebruik van jouw muziek, foto’s of video’s

4. Beleggen

Beleggen is natuurlijk een hele goede manier om je geld aan het werk te zetten. Vooral een passieve beleggingsstrategie kan ervoor zorgen dat je geld op termijn een mooi rendement behaalt. Een rendement van 7 tot 8% per jaar is bij een dergelijke passieve strategie niet onrealistisch gebleken in de afgelopen tientallen jaren. Je doet er dan vooral verstandig aan om bijvoorbeeld te beleggen in ETF’s als de VWRL, die een wereldwijde spreiding kennen, zodat je vermogen zo veilig mogelijk zitten. Uiteraard brengt beleggen altijd risico’s met zich mee en is het belangrijk dat je alleen belegt met geld dat je kan missen.

Uiteraard zijn er veel meer beleggingsproducten dan slechts ETF’s. Veel studenten handelen tegenwoordig bijvoorbeeld fanatiek in cryptocurrencies. Een interessante markt om je eens nader in te verdiepen.

Student Financial is een voorstander van vroeg beginnen met beleggen. Al kan je slechts een tientje per maand missen, het is verstandig om zo snel mogelijk te beginnen, zodat je zo snel mogelijk bekend raakt met (passief) beleggen. Op termijn kan beleggen namelijk zorgen voor een vervroegd pensioen en financiële onafhankelijkheid. Het streven naar deze situatie noemt men FIRE.

5. Social media

Social Media opent deuren en het is aan jonge mensen om hier optimaal van te profiteren. De manieren om middels sociale media geld te verdienen, zijn ontelbaar. Er zijn inmiddels boeken over vol geschreven. Een aantal manieren om een passief inkomen te creëren met social media:

  • Maak een Youtube kanaal en plaats hier video’s op. Je verdient met promoties.
  • Start een (lifestyle) Instagram account, verkoop promoties en ga samenwerkingen aan.
  • Creëer een Facebook pagina en plaats zinvolle content. Wederom kan je promotieplekken verkopen.
  • Gebruik social media om meer bezoekers te krijgen op je blog(s)/website(s).
  • Help anderen met hun social media strategie.
Foto door Prateek Katyal op Unsplash

Concluderend

Het hebben van een passief inkomen is simpelweg iets waar iedereen wel eens over heeft nagedacht. Slapend geld verdienen is de droom! Wil je van deze droom een realiteit maken, steek dan de handen uit de mouwen en ga er écht voor. Dit doe je door concrete doelen te stellen en je gewoon voor de volle 100% in te zetten. Het maakt niet uit op wat voor manier je een passief inkomen genereert, de mogelijkheden zijn werkelijk waar eindeloos. Succes! 🔥

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *