FIRE

Wat is FIRE en hoe werkt het in de praktijk?

De uit Amerika overgewaaide term ‘FIRE’ staat voor ‘Financial Independence & Retiring Early‘. Vrij vertaald gaat het om het behalen van financiële vrijheid met als ultieme einddoel het eerder kunnen stoppen met werken. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat dit een onrealistische visie is, maar steeds meer mensen maken van deze droom een realiteit. Hoe? Door te leven naar de principes van FIRE. Hieronder lees je er alles over 🔥.

Wat is FIRE precies?

Hierboven werd al even genoemd dat het ultieme einddoel het behalen van financiële vrijheid in combinatie met een vervroegd pensioen is. Hoewel de term FIRE nog niet zo lang mee gaat, is het principe er achter al langer bekend. Je zou FIRE kunnen zien als een vorm van lifestyle design. Hierbij wordt het leven zodanig ingericht dat men uiteindelijk genoeg geld overhoudt om te stoppen met werken en het leven comfortabel uit te leven. Om uiteindelijk vervroegd met pensioen te kunnen, zal je eerst financiële vrijheid moeten behalen. De samentrekking tussen financial independence en rerire early is dus niet geheel willekeurig. Financiële vrijheid is immers een voorwaarde voor een vervroegd pensioen.

Bovenstaande uitleg doet echter geen recht aan de essentie van FIRE. Het ligt namelijk iets genuanceerder. FIRE gaat over het stoppen met het inruilen van tijd tegen geld, terwijl je blijft functioneren binnen een kapitalistische samenleving. Vooral het laatste aspect verdient wat extra aandacht. FIRE is namelijk een moderne lifestyle. Met financiële vrijheid wordt dus bedoeld dat je als een bio-hippie moet gaan leven in een zelf gebouwde boomhut. Wanneer je onderzoek doet naar FIRE, kom je er snel achter dat het een iets kapitalistischere insteek kent. Veel mensen die financieel vrij zijn geworden door de principes van FIRE, kiezen ervoor om te reizen en vrijgevig en luxe te leven.

Op Reddit zijn verschillende communities te vinden waarin men nuttige en vaak persoonlijke informatie deelt over het behalen van FIRE. 

Zie r/FIRE voor een Amerikaanse variant
Zie r/DutchFIRE voor een Nederlandse variant

Hoe behaal je FIRE? De filosofie

Financieel vrij zijn, wie wil dat nou niet? Waar het voor velen slechts een droom is, doen FIRE-fanatiekelingen er alles aan om van deze droom een realiteit te maken. En daar begint het overigens ook: je dient daad bij woord te zetten. Denken over financiële vrijheid biedt je nog geen FIRE. Je dient er echt actief mee bezig te zijn; het dringt door in alle aspecten van je leven. Hieronder vind je een aantal handvaten binnen de basisfilosofie van FIRE. Hoe kan je FIRE worden?

1. Minimaliseer uitgaven

Lifestyle inflation (bron: TheFinanceTwins.com)
Lifestyle inflation (bron: TheFinanceTwins.com)

Over het algemeen geldt dat mensen die meer verdienen, automatisch meer uitgeven. Dit effect wordt in FIRE-termen lifestyle inflation (of lifestyle creep) genoemd. Hoe meer je verdient, hoe meer luxe je denkt nodig te hebben. De focus dient dan ook niet te liggen op meer verdienen, maar juist op minder uitgeven.

Binnen FIRE zijn er veel voorstanders van een minimalistische levensstijl. Hierbij wordt de vraag gesteld welke spullen je nou écht nodig hebt in je leven. Hier kun je zo ver in gaan als je zelf wil. Voor sommige mensen ligt de grens op het niet meer kopen van merkkleding, terwijl anderen met een bizar hoog banksaldo in een oud en gehorig flatje blijven wonen. Hoe minimalistischer je leeft, hoe minder je uitgeeft, hoe sneller je je FIRE doel zal behalen.

2. Maximaliseer inkomsten

Het maximaliseren van inkomsten staat op de tweede plek binnen dit rijtje. Dat is niet geheel willekeurig. Je dient namelijk pas te kijken naar het verhogen van je inkomsten, wanneer je in staat bent om je uitgaven te minimaliseren. Minimaliseer je niet eerst je uitgaven? Dan ligt lifestyle inflation op de loer.

Omdat FIRE ook gaat om het stoppen met het inruilen van tijd tegen geld, wordt veel waarde gehecht aan het creëren van een passief inkomen. Een passief inkomen is een inkomen dat verdiend wordt zonder dat hier moeite voor wordt gedaan of hier arbeid voor wordt verricht. Een bron van passief inkomen zet je eenmalig op met de bedoeling dat het zo lang mogelijk inkomsten blijft geven. Wanneer je meerdere bronnen van passief inkomen hebt, kun je met een gering aantal uren per week vrij veel geld verdienen.

Boekentip: Timothy Ferris schreef in zijn boek ‘The 4-hour Workweek‘ op een inspirerende wijze over hoe je in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk gedaan krijgt. Het belang van een passief inkomen wordt hier onderstreept, alsmede het belang van efficiënt werken.

3. Investeer je geld

Wanneer je bovenstaande principes goed uitvoert, houd je als het goed is geld over. Je zal dan immers een stuk meer verdienen dan je uitgeeft. Het is dan de vraag wat je met het overige geld moet doen. Je kan het op de spaarrekening zetten. Is het heel verstandig? Nee, niet echt. Het is veel verstandiger om je geld te investeren. Bij voorkeur doe je dit in een beleggingsproduct dat zo min mogelijk risico draagt. Het is dus verstandig om van losse aandelen en derivaten af te blijven. Het is verstandiger om te investeren in ETF’s. Dit zijn als het ware mandjes met (erg veel) aandelen. Van deze aandelen wordt het gewogen gemiddelde genomen om zo tot een koers te komen. Wanneer je 1 ETF aanschaft, schaf je in de praktijk tientallen tot duizenden aandelen aan. Zo hanteer je een zeer grote risicospreiding en minimaliseer je je risico’s.

Een bekende ETF onder FIRE-fanatiekelingen is bijvoorbeeld Vanguard All-World (VWRL). Deze ETF groeit mee met de algemene groei van de wereld. Wanneer je investeert in een dergelijke ETF’s profiteer je daarnaast van de voordelen van compound interest (ook wel samengestelde of rente-op-rente genoemd). Je jaarlijkse rendement zal telkens worden berekend over een hoger bedrag, omdat je jaarlijkse rendement wordt bijgeschreven bij het startbedrag. Zo verjaar je langzaam maar zeker een aardig kapitaal.

Houd wel rekening met het feit dat het handelen in ETF’s beleggen is. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, je kan (een deel van) je inleg verliezen. 

1 reactie op “Wat is FIRE en hoe werkt het in de praktijk?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *