Samenvattingen verkopen: is het winstgevend?

Veel studenten schrijven gaandeweg een studiejaar verschillende samenvattingen. Deze samenvattingen worden vervolgens gebruikt voor het leren van de stof alvorens een tentamen. Maar als deze samenvatting voor jou nuttig is bij het leren, waarom kunnen anderen dan niet óók profiteren van jouw samenvattingen? Samenvattingen verkopen is vandaag de dag een ware booming business 🔥. Veel studenten kopen een paar weken voor het tentamen online een samenvatting die precies aansluit op de voorgeschreven studiestof. Het zal je verbazen hoeveel geld er omgaat in de wereld van samenvattingenverkoop. Het leuke: de markt is nog lang niet verzadigd. Er zijn namelijk niet erg veel mensen die samenvattingen verkopen. Hier kun je optimaal gebruik van maken door je samenvattingen online te zetten!

Het feit dat je een samenvatting maar 1 keer hoeft te maken en je deze vervolgens oneindig vaak kunt verkopen, maakt de verkoop van samenvattingen een ideaal passief inkomen.

Hoeveel kan je ermee verdienen?

Het verkopen van samenvattingen; allemaal leuk en aardig, maar wat schuift het? Het is natuurlijk lastig om daar een concreet antwoord op te geven. De vraag is in die zin wat te breed. Vergelijk het met de vraag: ‘wat verdient een ondernemer?’. Elon Musk zal natuurlijk iets meer verdienen dan de lokale groenteboer.

Een kleine berekening zal het plaatje iets inzichtelijker moeten maken. Een gemiddelde samenvatting van een onprofessionele (particuliere) partij kost normaalgesproken tussen de €4 en de €10. Hoe duur een samenvatting precies is, zal afhangen van de hoeveelheid aan studiestof en de kwaliteit. Zouden 10 mensen per tentamen je samenvatting kopen voor €6, dan verdien je €60 per samenvatting. Heb je vijf tentamens per jaar, dan komt dit al gauw neer op €300 per jaar. Daar kun je toch weer een paar keer van uiteten. €300 Euro per jaar is echter verre van de bovengrens. In principe geldt: the sky is the limit. Als er 100 mensen in jouw studiejaar zitten, dan zijn dit allemaal potentiële klanten. Het zal je verbazen hoeveel mensen baat hebben bij een goede samenvatting van iemand binnen dezelfde studie en jaargang.

Winst stapelt zich op

Bovenstaande berekening is eigenlijk een beetje kortzichtig. Het gaat er namelijk vanuit, dat je alleen geld kunt verdienen met samenvattingen wanneer je in hetzelfde jaar zit als de koper. Dit hoeft echter helemaal niet waar te zijn. Zo kan je dit jaar een samenvatting maken en deze verkopen aan jaargenoten. Wanneer je de samenvatting echter online laat staan, zullen nieuwe studenten van het aankopende jaar deze ook weer kunnen kopen. In veel gevallen gaat lesstof namelijk lang mee. Zo zullen auteurs echt niet elk jaar een nieuwe druk van hun studieboek uitbrengen. Dit is praktisch onhaalbaar.

Wanneer je je samenvattingen nooit verwijdert en je continue maar samenvattingen blijft produceren, zullen de kopers uiteindelijk maar blijven opstapelen. Het is zo echt niet onrealistisch om meer dan €1000 per jaar te verdienen aan samenvattingen. Een avondje wokken kost gemiddeld €25. Met €1000 euro kun je dan 40x gaan wokken. Zeker niet verkeerd!

Professionele partijen

Het verkopen van samenvatting kan evolueren van een hobby tot een uit de hand gelopen hobby. Uiteindelijk evolueert je uit de hand gelopen hobby misschien wel tot een waar samenvattingen-imperium. Beetje overdreven? Dat valt wel mee. Er bestaat een handjevol zeer grote partijen die samenvattingen verkoopt over tientallen studies en tientallen mbo’s, hbo’s en universiteiten door heel Nederland. Samenvattingen bij dergelijke partijen gaan vaak niet weg voor €5, maar je mag zeker rekenen op zo’n €20 tot €30 per samenvatting. Als er een honderden samenvattingen per maand de deur uitgaan, dan maak je al gauw duizenden euro’s per maand winst. En je leest het goed: winst, geen omzet. Een samenvatting maak je namelijk maar 1 keer en in principe is het een digitaal product. Het enige wat je doet is het verkopen van toegang. Wel dient gezegd te worden dat professionele partijen hun samenvattingen vaak ook fysiek opsturen (om fraude tegen te gaan). Daarvoor worden uiteraard wel kosten gemaakt.

Tips om winstgevend te worden

1. Verwacht niet te veel aan het begin

Beginnen met het verkopen van samenvattingen is alsof je net een nieuw bedrijfje opzet. Je kan niet verwachten dat direct je eerste samenvatting een bestseller zal worden. Dat zou wel héél makkelijk verdiend zijn. Wanneer je net begint met samenvattingen verkopen, dien je dit met rust aan te pakken. Blijf kwalitatieve samenvattingen produceren en mensen zullen ze uiteindelijk vanzelf gaan kopen. Zo zal je zien dat bepaalde kopers vaak zullen terugkomen. Het fijne aan het verkopen van samenvattingen, is dat je die samenvattingen hoe dan ook maakt. Als niemand ze koopt, is er weinig aan de hand, je hebt er immers zelf nog wat aan. Met die gedachtegang kan je je samenvattingen maar beter gewoon online zetten. Geef vooral niet op, discipline kan je (heel) ver brengen.

2. Zet jezelf op de kaart

De verhouding tussen marketing en kwalitatieve producten wordt steeds krommer. Het aanbieden van een kwalitatief ijzersterk (digitaal) product, betekent nog niet dat je sales genereert. Mensen moeten wel weten dat je dat product in eerste instantie aanbiedt. Dit geldt ook bij samenvattingen. Het is het handigst om te beginnen met mensen die je kent. Vertel ze dat je samenvattingen verkoopt. Je eerste sales zullen moeten voortkomen uit mond-tot-mond reclame. Wanneer mensen eenmaal lucht krijgen van het feit dat je samenvattingen verkoopt, kan de verkoop vrij vlot gaan. Word je continu gebombardeerd met de vraag wanneer je nieuwe samenvatting online gaat komen? Maak dan bijvoorbeeld een Facebook en/of Whatsapp groep aan.

In social media-groepen die betrekking hebben op je studie, kun je reclame maken voor je samenvattingen. Zo hebben veel studies wel een groep op Facebook, Whatsapp of LinkedIn.3. Maak bundels

Het liefst wil je natuurlijk dat kopers zo veel mogelijk in 1 keer afnemen. Zo verlies je kopers namelijk het minst snel en verdien jij in 1 klap aardig wat geld. Het is hierom verstandig om samenvattingen zowel afzonderlijk als in bundels aan te bieden. Bij bundels kun je vervolgens een kleine korting geven, omdat iemand als het ware in bulk inkoopt. Samenvattingen kun je bundelen naar leerjaar, maak ook naar vak of tentamenperiode. Zou je je samenvattingen slechts afzonderlijk aanbieden, dan is de kans aanwezig dat de koper bij de volgende samenvatting eens een andere verkoper uitprobeert. Bij een bundel heb je dit minder snel, omdat de koper al is gebonden aan jouw samenvatting. Licht kopers echter niet op: lever kwaliteit.

4. Vraag om reviews

Als verkoper van samenvattingen ga je door de tijd heen een soort merk opbouwen. Mensen weten bij wie ze moeten zijn voor dé perfecte samenvattingen waarmee ze hoge cijfers kunnen halen. Het is echter belangrijk om het momentum niet te verliezen: houd het vliegwiel draaiende. Je wil niet blijven hangen met een select groepje aan trouwe kopers, maar je wil ook dat er steeds weer nieuwe kopers bijkomen. Hiervoor is het belangrijk dat het naar buiten kenbaar is dat je daadwerkelijk goede samenvattingen levert. Vraag je trouwe kopers om een review achter te laten, of om ze mensen te laten verwijzen. Je zou zelfs een soort affiliate programma kunnen opstellen waarbij je mensen een korting geeft wanneer ze iemand naar je hebben doorverwezen.

5. Verhoog je prijzen

Meer winst maken kan je op twee manieren doen: (1) meer kopers krijgen; of (2) hogere prijzen hanteren. Gezegd dient echter wel te worden dat je hier enigszins terughoudend moet zijn, vooral wanneer je nog niet veel sales genereert. Iemand die weinig reviews en verkopen heeft, zal niet veel kopers krijgen wanneer hij of zij hoge prijzen hanteert. Aan het begin dien je te prijzen dus laag en concurrerend te houden. Wanneer je meer kopers krijgt, kan je overwegen om de prijzen een slag te verhogen. Kijk even hoe het gaat en of mensen stoppen met het kopen van je samenvattingen. Als je niet meer winst gaat maken, dan kan je de prijzen altijd weer verlagen. Het is hoe dan ook verstandig om niet in 1 klap al je prijzen te verhogen. Begin bijvoorbeeld met de samenvattingen die in eerste instantie al veel sales genereren. Kennelijk is er dan veel vraag naar die specifieke samenvatting en zijn mensen misschien wel bereid om iets meer te betalen.

Studenten hebben over het algemeen veel geld over voor een goed cijfer. Zo zijn er bijvoorbeeld erg veel studenten die honderden euro’s per jaar betalen voor tentamentrainingen. Wanneer je kwalitatieve samenvattingen levert, mag je hier best een eerlijke prijs tegenover zetten

Volgens de NOS verdienen sommige studenten duizenden euro's met samenvattingenverkoop
Een kop van de NOS over samenvattingen verkopen

Waar kan je samenvattingen verkopen?

Samenvattingen verkopen kan je dus zeker wat geld opleveren, mits je het op de goede manier aanpakt. Maar hoe breng je dit in de praktijk? Waar kan je die samenvattingen verkopen? Grofweg zou je kunnen stellen dat er 3 mogelijkheden zijn. Deze vind je hieronder.

Op een online platform

Samenvattingen kan je op veel verschillende plaatsen verkopen. Zo zijn er bekende platforms – zoals Stuvia – die het mogelijk maken om je samenvattingen gemakkelijk te koop te zetten. Het fijne aan het gebruik van een dergelijk platform, is dat het veel gebruiksgemak biedt. Je maakt een samenvatting, upload deze, bepaalt een prijs en kan achterover leunen. Alles gaat via het platform en jij hebt er verder dus weinig omkijken naar. Het grote nadeel hiervan is echter wel dat je niet de volle klap aan winst zal ontvangen. Een deel zal naar het platform gaan. Zo zal een platform als Stuvia de nodige tientallen procenten van je verkoopbedrag afsnoepen.

Bij een professionele partij/studievereniging

Veel professionele partijen en studieverenigingen verkopen op grote schaal samenvattingen. Wanneer je het niet belangrijk vindt dat je eigen naam onder een samenvatting staat, kan je je samenvattingen wellicht via een professionele partij of studievereniging verkopen. Zij zullen vaak echter niet 1 op 1 jouw samenvatting in de verkoop zetten. In de meeste gevallen leveren zij slechts 1 samenvatting per tentamen. Je kunt solliciteren om ze te helpen bij het schrijven van dergelijke samenvattingen; hiervoor ontvang je uiteraard een vergoeding.

Sommige onderwijsinstellingen verkopen ook samenvattingen in de bibliotheek of het boekwinkeltje. Je zou eens kunnen informeren naar de mogelijkheden.

Zelf verkopen

Je kunt er natuurlijk ook nog voor kiezen om alles helemaal zelf te doen. Dit is ideaal vanuit het opzicht van inkomsten. Je kan immers het gehele bedrag aan inkomsten voor jezelf houden; niemand pakt commissie. Het zelf verkopen van samenvattingen kan je simpelweg particulier in de wandelgangen doen of je pakt het iets professioneler aan en je maakt een website. Je kunt betalingsstromen heel simpel regelen middels een Tikkie en je kunt samenvattingen gewoon naar de koper mailen. Je hebt zelf in handen hoe professioneel je het aanpakt. Zo zou je hele betalingssystemen kunnen integreren in je website. Dit zal echter voor de meeste verkopers – zeker in het begin – niet nodig zijn.


Is samenvattingen verkopen legaal?

De vraag of samenvattingen verkopen 100% legaal is, is een lastige. Vooropgesteld wordt het feit dat heel veel mensen samenvattingen verkopen. De kans is dus niet heel groot dat je er ineens strafrechtelijk voor vervolgd gaat worden. Maar hoe zit het precies? In Nederland kennen we het auteursrecht. Dit recht komt een auteur van een boek zonder meer toe. Het is legaal om samenvattingen te verkopen, mits dit je eigen werk is. Het is dus niet verstandig om volledige stukken uit het studieboek zonder meer over te nemen. Het alleen noemen van het studieboek en de auteur is niet voldoende om het legaal te maken. Je zou zo immers beter direct de hele overgeschreven inhoud van het boek kunnen verkopen tegen de helft van de prijs. Zo werkt het natuurlijk niet. Je dient echt een uniek, losstaand en voldoende toegeëigend product neer te zetten. Het wordt dus aangeraden om uiterst zorgvuldig te zijn wanneer je een samenvatting schrijft voor de verkoop.

1 reactie op “Samenvattingen verkopen: is het winstgevend?”

  1. Pingback: Passief inkomen genereren: routekaart en verdienmodellen | Student Financial

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *