De voordelen van beleggen met nepgeld

Steeds meer online brokers en platforms bieden hun gebruikers de mogelijkheid om te beleggen met nepgeld. Je kan dan posities openen en sluiten, alleen dan met fictief geld. Op het eerste gezicht klinkt dit wellicht ietwat zinloos, maar nep beleggen kent wel degelijk wat voordeel. Dit artikel artikel vertelt je er alles over!

Wat is beleggen met nepgeld?

Het beleggen met nepgeld is een functie die verschillende online brokers aanbieden. Dit gaat meestal onder de naam ‘demoaccount’. Met een dergelijk demoaccount krijg je – in de meeste gevallen – volledige toegang tot de beleggingssoftware. De broker zal je demoaccount uitrusten met een bepaalde hoeveelheid aan fictief nepgeld. Veel brokers kiezen ervoor om dit nepgeld te presenteren in een bekende valuta, zoals de Euro of de Dollar. Er zijn echter ook brokers – zoals BUX X – die gebruik maken van een volledig zelf bedachte valuta. Bij BUX X wordt dit bijvoorbeeld FunBUX genoemd.

Onafhankelijk van de valuta die wordt gehanteerd, zal het nepgeld precies hetzelfde reageren als echt geld. Je kan dus gewoon posities openen en sluiten, alsof je dit doet met écht geld. Wanneer je bijvoorbeeld een positie opent, en de koers stijgt vervolgens met 10%, dan pak je die 10% winst wanneer je de positie sluit. Je saldo aan nepgeld zal dan hoger zijn.

Beleggen met nepgeld bij BUX X
Beleggen met nepgeld bij BUX x

De voordelen van beleggen met nepgeld

1. Je kan beoordelen of beleggen iets voor je is

In principe kan iedereen beleggen; maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen er blij van wordt. Genoeg mensen vinden beleggen maar niks en kunnen niet leven met de risico’s die eraan verbonden zitten. Elke belegger maakt wel eens verlies en de ene doet dat meer dan de andere. Het is natuurlijk prettiger om erachter te komen dat beleggen niks voor je is, wanneer je dit doet met nepgeld. Met écht geld kan het ‘proberen met beleggen’ je duur komen te staan. De grens tot het openen van een demoaccount ligt niet hoog. Wanneer je tot de conclusie moet komen dat beleggen niks voor je is, kan je het account zo weer sluiten. Besluit je na een aantal jaren om het toch maar weer te proberen? Dan is die stap makkelijk gezet.

2. Je kan brokers ’testen’

Tegenwoordig bestaan er ontzettend veel brokers. Het zou niet gek zijn wanneer je door de bomen het bos niet meer zou zien. Er zijn dan vervolgens verschillende manieren waarop je brokers met elkaar kunt vergelijken. Het vergelijken van brokers blijft echter relatief abstract. Zo zullen er meerdere brokers zijn die betrouwbaar zijn en die praktisch dezelfde kosten hanteren. Welke kies je dan? Door te beleggen met nepgeld middels een demoaccount, kun je verschillende brokers in de praktijk uitproberen. Je ziet brokers niet meer als een statisch object voor vergelijkingen, maar je ziet de broker écht in actie. Wanneer je een broker gaat testen met een demoaccount, zal je er snel achter komen of een broker al dan niet iets voor je is. Bevalt het allemaal? Dan kan je je demoaccount bij de meeste brokers relatief simpel omzetten in een echt account. Wel zal je begrijpen dat je nepgeld niet wordt omgezet in echt geld. Helaas.. 💰

3. Je kan je beleggingsstrategieën testen

Als het gaat om succesvol beleggen, is het uiterst belangrijk dat je gebruik maakt van een ijzersterke strategie. Voor veel beleggers is het volgen van een goed doordachte beleggingsstrategie, de sleutel tot succes. Je kan echter eeuwen nadenken over je strategie, maar hoe weet je of deze in de praktijk wel écht zo goed werkt als in theorie? Er is maar 1 manier om daar achter te komen: testen! Met een demoaccount kun je zorgeloos met nepgeld je strategie testen op alle vlakken. Beleggen met nepgeld kan dus zelfs relevant zijn voor mensen die al jaren beleggen middels een echte beleggingsrekening. Als je strategie tóch niet zo goed blijkt te werken als gehoopt, ben je blij dat je erachter bent gekomen terwijl je handelde met nepgeld. Dat scheelt weer.

📚 Ben je benieuwd naar de beleggingsstrategie van 1 van de beste beleggers ooit, Warren Buffet? Hij schreef er een relevant boek over, genaamd ‘The Intelligent Investor’.

De nadelen van beleggen met nepgeld

Beleggen met nepgeld lijkt ideaal, maar zijn er ook nadelen? Ja, die zijn er (helaas) zeker. Het gaat dan met name om een nadeel dat betrekking heeft op een fundamenteel aspect van het beleggen. Het gaat namelijk om emotie en het vermogen om weldoordachte rationele beslissingen te maken. Feit is nou eenmaal dat een mens hele andere beslissingen maakt wanneer het gaat om nepgeld, dan wanneer het gaat om echt geld. Nepgeld lijkt te impliceren dat beleggen een spelletje is. Je neemt zo sneller grote risico’s. Wanneer je vervolgens aanzienlijke rendementen weet te behalen met fictief geld, denk je dit ook te kunnen met écht geld. De kans is echter groot dat wanneer je dergelijke risico’s met echt geld neemt, deze minder goed zullen uitpakken. Wanneer je belegt met je zuurverdiende euro’s zal je immers hele andere beslissingen maken. Wanneer je verlies maakt denk je: ‘wat zonde van het geld, ik had er ook mee uiteten kunnen gaan’. Dit zal je met nepgeld natuurlijk niet snel hebben.

Conclusie

Oefenen met nepgeld op de ‘beursvloer’ is zeker geen slecht idee. Het brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Het is echter wel belangrijk om zo veel mogelijk te handelen alsof je handelt met echt geld. Wanneer je dit niet doet, wordt beleggen met nepgeld een spelletje en dat is absoluut niet de bedoeling. Wanneer je handelt met echt geld, dien je de baas te zijn over je emoties. Een succesvolle belegger is doelbewust, rationeel en bovenal koelbloedig.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *