Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld, met de hoop of verwachting dat die investering in waarde zal toenemen. In andere woorden koop je iets tegen een bepaalde prijs, in de hoop dat datgene in de toekomst duurder zal worden. Wanneer het duurder is, verkoop je het. Hier houd je vervolgens winst aan over.

Waar kan je in beleggen?

Je kunt in bijna alles beleggen. Zo zou je kunnen beleggen in sneakers, zeldzame pennen en wijn. Binnen het moderne taalgebruik wordt met beleggen echter een select groepje aan producten bedoeld. Deze producten noemt men beleggingsproducten of effecten. Het bekendste beleggingsproduct is de aandeel. Andere bekende effecten zijn bijvoorbeelden obligaties, beleggingsfondsen en derivaten. Welk beleggingsproduct het beste bij jou past, hangt af van een aantal factoren. Eén van deze factoren is bijvoorbeeld hoe veel risico je bereid bent om te nemen.

Waarom beleggen

De voornaamste reden om te beginnen met beleggen is om wat extra geld te verdienen.  Beleggen vormt vandaag de dag een realistisch alternatief op de spaarrekening. Desalniettemin dien je te onthouden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. De één gaat op het gebied van beleggen verder dan de ander. Zo leven sommige mensen zeer minimalistisch met als doel het behalen van financiële vrijheid in combinatie met een vervroegd pensioen. Anderen leggen juist slechts enkele tientjes per maand in.

Kan je zelf beleggen?

Beleggen kun je door de komst van online platformen gemakkelijk zelf doen. Je kunt er ook voor kiezen om een ander voor je te laten beleggen. Je dient echter wel de kosten in de gaten te houden. Wanneer je zelf belegt zal dit doorgaans minder geld kosten dan wanneer je iemand voor je laat beleggen. Zelf beleggen is tegenwoordig erg trending.