Spotify voor studenten: de moeite waard en studentenkorting?

Het hebben van een Spotify account lijkt voor studenten tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Wereldwijd kent de populaire streaming muziekdienst zo’n 345 miljoen actieve luisteraars per maand 🎧 . Het enige nadeel: om Spotify fatsoenlijk te gebruiken, moet je een abonnement afsluiten. Als financieel bewuste student vraag je jezelf wellicht af of Spotify de moeite waard is. Hieronder lees je écht alles wat je moet weten over Spotify, de toegevoegde waarde, de kosten en de alternatieven. Lees dus snel verder!

Wat is spotify?

Spotify is een digitale dienst die het mogelijk maakt om muziek te streamen. Het bedrijf werd in april 2006 opgericht in de Zweedse hoofdstad Stockholm door (CEO) Daniel Ek. De filosofie van Spotify? Het oprichten van een dienst die het mogelijk maakt om alle nummers te luisteren. Dat is inmiddels gelukt. Spotify is de grootste muziek streamingdienst ter wereld. Spotify is op praktisch alle apparaten beschikbaar. Dat betekent dat je ongeacht plaats en tijd muziek kunt luisteren uit de database van Spotify die bestaat uit miljoenen nummers. Zo kan Spotify voor studenten goed van pas komen in de trein of tijdens het studeren. Ideaal!

Officieel gezien is Spotify de hoofddienst die wordt aangeboden door het bedrijf Spotify Technology S.A. Dit bedrijf is sinds 3 april 2018 beursgenoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE). Het is dus mogelijk om in aandelen van Spotify Technology S.A. te beleggen.

Wat kan je allemaal met spotify?

Spotify gaat puur en alleen om audio. In hoofdzaak kan je twee dingen met Spotify:

 1. 🎶 Muziek luisteren. Op Spotify vind je muziek van praktisch alle genres; uiteenlopend van pop tot country tot heavy metal. Ook aan artiesten en muzikanten is er genoeg variatie te vinden. Het aanbod loopt uiteen van Mozart tot aan Acda en de Munnik of Dua Lipa. Waar je ook van houdt: Spotify heeft het. Zo bestaan er zelfs playlists die alleen geluiden van auto’s of regen bevatten. Het leuke? Elke dag komen er steeds meer nummers bij en artiesten releasen hun nummers vaak als eerste op Spotify. Op het gebied van muziek luisteren is Spotify een absolute marktleider geworden.
 2. 🎙 Podcasts luisteren. Spotify is zich de laatste jaren steeds meer gaan focussen op podcasts. Een podcast is als het ware een soort radioprogramma waarbij 1 of meerdere mensen over verschillende afleveringen een bepaald onderwerp bespreken. Podcasts worden steeds populairder, ook in Nederland. Bekende podcasts zijn bijvoorbeeld podcasts op het gebied van bekende strafzaken of podcasts waarin bekende Nederlanders te gast zijn om hun visie te delen omtrent een bepaald onderwerp.

Uiteraard is het luisteren van muziek en podcasts iets voor ‘consumenten’. Spotify biedt natuurlijk ook mogelijkheden aan voor muzikanten en producenten, dit gaat onder de naam Spotify for Artists.

Rode neon letters in Seoul, Zuid Korea (foto door: Simon Noh)
Rode neon letters in Seoul, Zuid Korea (foto door: Simon Noh)

Soorten Spotify accounts

Eerder kwam al even aan bod dat Spotify niet gratis is; het is een abonnementsdienst. Althans, je kunt Spotify wel gratis gebruiken, maar dit brengt een aantal beperkingen met zich mee. Wat voor Spotify abonnementen kan je allemaal afsluiten en wat zijn de voor- en nadelen per abonnement? Hieronder lees je de mogelijkheden; te beginnen met de gratis variant.

Spotify free (€0 p/m)

In principe kun je Spotify altijd gratis gebruiken. Dit is bijvoorbeeld niet slechts een proefperiode die verloopt. Je zal dus niet gedwongen worden om te betalen voor de muziekdienst. Maar als Spotify ook gratis te gebruiken is, waarom zou je dan betalen? Dat heeft alles te maken met de beperkingen die de gratis versie van Spotify met zich meebrengt. Zo zal je met de gratis versie geregeld reclames horen tussen de nummers door en kan je niet een specifiek nummer afspelen. Je zal een nummer altijd moeten afspelen als deel van een afspeellijst. Even een nummertje opzoeken en opzetten, zit er dus niet in met Spotify free. Daarnaast kent de gratis versie van Spotify een beperking als het gaat om geluidskwaliteit. Dit zal weinig mensen echter storen.

Spotify premium voor studenten (€4,99 p/m)

Dit is voor studenten de goedkoopste manier om Spotify premium te gebruiken. Je krijgt voor slechts vijf euro per maand de volle functionaliteit van Spotify, zonder beperkingen. Zo kan je (individueel) elk nummer afspelen en zal je nooit meer een reclame tegenkomen. Met Spotify-account voor studenten, zullen al je frustraties dus voorgoed verleden tijd zijn. Het feit dat Spotify een dergelijk studentenaccount met studentenkorting aanbiedt, is erg prettig. Ten opzichte van een regulier premium account scheelt het per maand immers 50%.

Spotify premium duo’s (€12,99 p/m)

De naam van dit pakket verhult al dat het gaat om twee afzonderlijke Spotify-accounts. Spotify premium voor duo’s kan je slechts afsluiten wanneer twee personen op hetzelfde adres wonen. Je krijgt dan twee losse premium-accounts. Omgerekend kost dit zo’n €6,50 per persoon. Het is dus iets duurder dan een studentenaccount, maar het scheelt zeker niet veel. Een leuke bijkomstigheid is het feit dat je met een duo-account toegang krijgt tot de Duo Mix. Dit is een afspeellijst die automatisch wordt aangemaakt door Spotify waarin de favoriete nummers van beide premium-leden te horen zijn. Best grappig, maar érg veel toegevoegde waarde heeft het verder niet.


Spotify premium individueel (€9,99 p/m)

Dit is het ‘reguliere’ pakket. Je krijgt hierbij simpelweg toegang tot Spotify Premium op 1 account. In vergelijking tot andere pakketten is het individuele premium-account wat aan de dure kant. Zo krijg je als student precies dezelfde functionaliteiten voor de helft van de prijs. Ben je geen student? Dan ben je ook goedkoper af met een duo’s of een family account. Beide accounts zijn per maand duurder, maar komen per persoon een stuk goedkoper uit. Het is dan ook verstandig om altijd goed te kijken of je in aanmerking komt voor een dergelijk account. Door de jaren heen kan het veel geld schelen.

Spotify premium family (€14,99 p/m)

Het family account van Spotify is de baas der bazen. Voor €14,99 per maand heb je Spotify Premium voor 6 (!) accounts. Dat betekent dus dat 6 mensen afzonderlijk gebruik kunnen maken van Spotify Premium, zonder dat hier beperkingen aan zitten verbonden. Heb je 6 mensen in een family-account zitten, dan kost dit je omgerekend slechts €2,50 per persoon. Dat is natuurlijk ontzettend goedkoop. Je zal vast begrijpen dat veel mensen een family account misbruiken. Spotify heeft sinds een tijdje daarom als regel ingevoerd dat iedereen (aantoonbaar) op hetzelfde adres moet wonen.

Waarom je als student Spotify moet hebben

Eerlijk is eerlijk, Student Financial is een groot voorstander van Spotify. En dat kan ook bijna niet anders, want er zijn veel redenen te bedenken waarom je écht Spotify zou moeten hebben:

 • Productiviteit. Het is bewezen dat muziek je daadwerkelijk productiever kan maken. Heb je een flinke pil aan taai leerwerk liggen of heb je nog wat pittige werkgroepen voor te bereiden? Muziekje aan en vol gas!
 • Algoritme. Hoe langer je naar Spotify luistert, hoe beter de muziekdienst in staat is om jou goede muziek aan te raden. Spotify leert je kennen en dat kan zorgen voor de ontdekking van heel wat goede nummers.
 • Creativiteit. Muziek maakt je niet alleen productiever, maar ook creatiever. Doe je een creatieve studie of doe je om een andere reden een beroep op je creativiteit, dan zou muziek je nog wel eens een flinke boost kunnen geven.
 • Educatie. Van de vele podcasts die op Spotify worden aangeboden, kan je veel leren. Het uitgebreide aanbod aan podcasts wordt dagelijks aangevuld. Tot zover staan er al veel podcasts online die erg interessant en leerzaam zijn.
 • Motivatie. Muziek kan erg motiverend werken. Zo is de kans groot dat je beter presteert in de sportschool onder het genot van goede en motiverende muziek.
 • Altijd bij de hand. Een wereld waarin men geen smartphone op zak heeft valt nog maar amper voor te stellen. Door Spotify op je telefoon te hebben, heb je altijd al je favoriete muziek bij de hand. Zo heb je altijd wat te doen.
 • Mogelijkheid tot offline luisteren. Internet nodig om Spotify te luisteren? Nee hoor! Je kunt je favoriete playlists downloaden, zodat deze lokaal beschikbaar worden. Zo luister je bijvoorbeeld in de auto op weg naar je vakantiebestemming je favoriete nummers, zonder dat je databundel leeg wordt geslurpt.

 

Zitten er dan ook nadelen aan Spotify?

Ja zeker, overal zitten nadelen aan verbonden. De nadelen wegen echter niet erg op tegen de voordelen. Zo zou je als nadeel kunnen aanhalen dat je moet betalen voor Spotify. Bij Spotify voor studenten gaat het echter om een vrij laag bedrag per maand. Daarnaast zijn er veel abonnementsvormen die het mogelijk maken om tegen een vrij laag bedrag gebruik te maken van de diensten van Spotify premium. Een ander negatief punt is het feit dat het wel eens naar boven is gekomen dat Spotify artiesten niet erg goed betaalt. Zo zijn er een aantal artiesten die ervoor hebben gekozen om hun muziek van Spotify af te halen. Vanuit moreel oogpunt zou je dan wellicht kunnen twijfelen aan Spotify als zodanig. Wel zou je kunnen tegenwerpen dat de meeste artiesten hoe dan ook al genoeg geld binnenharken.

Een ander legitiem punt om aan te halen, is het feit dat je verstrikt raakt in het systeem van Spotify. Wanneer je eenmaal een Spotify-abonnement hebt, zal het lastig zijn om met Spotify te stoppen. Je hebt in de tijd van je abonnement immers al je afspeellijsten op Spotify opgebouwd. Je kunt deze afspeellijsten niet zonder meer migreren. De Consumentenbond haalt dit fenomeen aan door te spreken van ‘de grillen van een streamingdienst’. Een dergelijke fuik zie je ook terugkomen bij andere streamingdiensten, zoals Netflix.

Alternatieven op Spotify voor studenten

Hoewel Spotify zich met kop en schouder de marktleider mag noemen als het gaat om het streamen van muziek, zijn er genoeg alternatieven te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende diensten:

 • Amazon Prime Music
 • Apple Music
 • Google Play Music
 • Deezer

De kans is groot dat je per toeval al een abonnement hebt op 1 van deze diensten, bijvoorbeeld wanneer je al een Amazon prime account hebt of wanneer je een telefoon hebt gekocht bij een provider die toevallig een gratis Deezer abonnement biedt. In dat geval kan het best de moeite waard zijn om eens een andere muziek streamingdienst te proberen: muziek blijft muziek. Wanneer je echter geen van bovenstaande diensten hebt, en je overweegt het om een Spotify account te openen, dan is laatstgenoemde zeker aan te raden. Spotify kent simpelweg het grootste aanbod en het grootste gebruikersgemak.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *