Pomodoro techniek: zo krijg je maximale concentratie

Wanneer je vaak afgeleid raakt op momenten dat je juist een frisse dosis aan concentratie nodig hebt, kan het handig zijn om gebruik te maken van de zogeheten pomodoro techniek. Dit is een time management methode waarbij je urenlang je concentratie kunt vasthouden. Als je deze methode eenmaal onder de knie hebt, heb je een daadwerkelijk troef in handen voor de rest van je leven. De pomodoro techniek gaat uitstelgedrag tegen en het zorgt voor een maximale mate aan concentratie, bijvoorbeeld bij het studeren. Hieronder lees je er alles over. Hogere cijfers: HERE I COME!

De pomodoro techniek is iets voor jou als je…

  • Door kleine of zinloze dingen afgeleid raakt
  • Het gevoel hebt dat je niet zo productief bent als je zou kunnen zijn
  • Je veel taken half afrondt om er later weer mee bezig te moeten gaan
  • Houdt van systematiek en duidelijke planningen
  • Een voorliefde hebt voor tomaten 🍅 (‘pomodoro’ betekent ’tomaat’ in het Italiaans: dat je het weet)

Wat is de pomodoro techniek?

De pomodoro techniek is in essentie een time management techniek dat je helpt om je maximaal te concentreren, terwijl je genoeg tijd krijgt voor pauze’s. De methodiek is in 1980 verzonnen door universitair student Francesco Cirillo. Hij merkte dat hij moeite had met het focussen op zijn studie en hij liep achter de feiten aan als het ging om deadlines. Dus wat deed de beste man Francesco? Hij zei tegen zichzelf dat hij zich even 10 minuten moest concentreren. Binnen handbereik had hij een kookwekker in de vorm van een tomaat. Hij zette het wekkertje op 10 minuten en de rest was geschiedenis. Een nieuwe productiviteitstechniek die door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt zou worden, was geboren.

Francesco schreef er meerdere boeken over, maar in essentie werkt de pomodoro techniek als volgt:

  1. Neem een to-do-list en een timer (eventueel digitaal)
  2. Zet de timer op 25 minuten en geef totdat het belletje gaat maximale concentratie voor één taak van je to-do-list
  3. Als het belletje gaat, streep af wat je gedaan hebt
  4. Neem 5 minuten pauze
  5. Herhaal het proces vanaf punt 2 t/m 4 nog drie keer.
  6. Na vier pomodoro sessies dien je een langere pauze te nemen van minimaal 15 en maximaal 30 minuten

Splits grote taken op

Niet elke taak past natuurlijk precies binnen de gestelde lengte van een pomodoro sessie. Wanneer een taak te lang is voor een sessie, dien je een taak zo concreet mogelijk op te splitsen. Geef dus niet slechts aan waar je in zijn algemeenheid mee bezig bent, maar geef echt concreet aan welk subonderwerp je van een hoofdonderwerp gaat behandelen.

Voorbeeld

  • Niet concreet genoeg is: in sessie 1 en 2, beginnen met staatsrecht leren.
  • Wél concreet genoeg is: in sessie 1 hoofdstuk 3 leren en in sessie 2 hoofdstuk 4, paragraaf 1 en 2, leren van het vak staatsrecht.

Is een taak niet te lang maar juist te kort? Zet dan op papier dat je meerdere taken binnen een sessie gaat behandelen. Ook hier geldt weer: wees concreet. Wanneer je concreet bent, zorg je ervoor dat je voortgang meetbaar is. Dit geeft motivatie en is essentieel voor de toepassing van de pomodoro techniek.

Pomodoro is geen vaste wiskunde

Volgens de officiële pomodoro techniek dien je te werken met sessies van 25 minuten en pauzes van 5 minuten – met uitzondering van de langere pauzes na vier sessies. Je dient echter te onthouden dat je niet per se dergelijke getallen hoeft aan te houden. Sessies van 25 minuten zijn laagdrempelig en je kunt er genoeg taken in uitvoeren. Iedereen is echter anders. De één is tevreden met 25 minuten, waar de ander juist het gevoel heeft nog even door te moeten. Wees dan ook niet bang om te sleutelen aan de pomodoro techniek.

Veelgebruikte variaties zijn bijvoorbeeld:

  • 30 minuten focus, 5 minuten pauze (lange pauze: 15-30 minuten)
  • 50 minuten focus, 10 minuten pauze (lange pauze: 15-30 minuten)
  • 52 minuten focus, 17 minuten pauze (gebaseerd op een wetenschappelijke studie)
  • 60 minuten focus, 10 minuten pauze (lange pauze 15-30 minuten)
  • Alle zelfgemaakte varianten volstaan!

Waarom werkt pomodoro zo goed?

De pomodoro methodiek lijkt op het eerste oog wellicht een beetje simpel en daarmee nutteloos, maar dat is het zeker niet. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die op dagelijkse basis profiteren van de toegevoegde waarde van de (geniale) techniek met het kookwekkertje in de vorm van een tomaat.

1. Het zorgt ervoor dat je in ieder geval begint

Het grootste probleem omtrent productiviteit, ligt op het gebied van het beginnen. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de meeste mensen een moeilijke taak overzien en vervolgens geen flauw idee hebben waar ze moeten beginnen. Dit geeft een vervelend gevoel van negativiteit. Om dat gevoel tegen te gaan, grijpen we snel naar iets anders. We zetten een leuke serie op of we scrollen nutteloos door de timeline van Instagram. Dit geeft een (tijdelijk) goed gevoel, maar het is een recept voor ellende als het gaat om productiviteit.

Maar hoe ga je dit tegen? Hoe zorg je ervoor dat je tóch begint aan die ene lastige taak of dat ene lastige hoofdstuk van je studiestof? Het antwoord: gewoon beginnen! Maar dat weet je natuurlijk ook wel; maar dat is nou precies wat niet lukt. Uit verschillende studies blijkt dat je iets nodig hebt om net dat ene zetje te geven. Dit eerste zetje hoeft maar heel klein te zijn. De pomodoro techniek kan dit zetje zijn. Het dwingt je om na te denken over het opsplitsen van lastige onderwerpen in kleine subonderwerpen en het dwingt je daarbij direct om het op papier te zetten. Zo zal je veel systematischer te werk kunnen gaan, waardoor de drempel om te beginnen veel lager komt te liggen. Je weet precies wat je moet doen en hoelang je dit moet doen. Dat geeft houvast; wel zo prettig.

2. Het gaat afleidingen tegen

De pomodoro techniek is erg recht toe recht aan. Omdat je weet dat je gedurende een aantal minuten écht bezig moet zijn, zal je hier ook uitvoering aan geven. Dit werkt alleen wanneer je ook weet dat je straks een pauze hebt. Wanneer je werkt met pomodoro, weet je altijd hoe lang je iets doet en wanneer je een pauze krijgt. Afleidingen, zoals inkomende mails of appjes, kan je dan gemakkelijker afschuiven op deze pauze terwijl je volle focus houdt gedurende je pomodoro sessie.

Realiseer je hierbij dat de meeste afleidingen uit jezelf komen. Soms hebben we het gevoel dat wel écht even moeten reageren of toch écht even dat ene dingetje moeten doen. In de praktijk valt het echter wel mee hoe urgent de meeste afleidingen zijn. Je raakt afgeleid op het moment dat je brein het ook toelaat om afgeleid te zijn. Afgeleid zijn is dus iets wat in hoge mate intern is, niet extern. Ook al denken we dit vaak wel.

3. Je wordt bewuster van waar je tijd heen gaat

Oké, laten we even een rekensommetje doen. Je wordt om 8.00 uur wakker en je gaat om 00.00 uur slapen. Je houdt dan 16 uren over. Als je 30 minuten ontbijt, 30 minuten luncht en een uurtje dineert, houd je nog 14 uren over. Zou je jezelf in totaal nog eens 4 hele uren vrije tijd/pauze geven, dan houd je vooralsnog 10 uren over op een dag. Dit alles is ruim genomen, maar wat is de laatste keer dat je daadwerkelijk 10 uur aan werk hebt verzet op een dag?

Waar gaat al je tijd eigenlijk heen? Het niet weten waar je tijd daadwerkelijk heen gaat, is een doorn in het oog voor iemand die productief wil zijn. Dit, terwijl weten waar je tijd heen gaat eigenlijk erg simpel is. Je dient het simpelweg gewoon op papier te zetten. Wanneer je gebruik maakt van de pomodoro techniek, weet je precies waar je tijd heen gaat. Je wordt immers gedwongen om vast te leggen wat je gaat doen en hoe lang dit duurt. Je tijd wordt niet alleen meetbaar in uren, maar ook in productiviteit. Je zal zien dat vanaf het moment je de pomodoro techniek toepast, je veel meer zicht hebt op waar je tijd heen gaat en dat je per saldo zelfs meer vrije tijd overhoudt terwijl je meer taken verricht. Een zuivere win-winsituatie.

4. Pomodoro is een spelletje

Wie houdt er nou niet van een spelletje? Wanneer je de pomdoro techniek toepast bij je dagelijkse bezigheden, zal je dag aanvoelen als een soort spelletje. Je hebt telkens korte deadlines en je wil deze behalen. Is de tijd om, dan verdien je een pauze. Sommige pauzes zijn kort en andere weer lang. Pomodoro is krachtig omdat het gaat om consistentie. Je hoeft het niet perfect uit te voeren: als je het maar uitvoert. Speel het spel, go with the flow en ervaar de daadwerkelijke toegevoegde waarde van pomodoro.

Wie had ooit gedacht dat tomaten de basis zouden vormen voor productiviteit? (Foto doorおにぎり)

Extra tips voor een killer pomodoro techniek

De pomodoro techniek kan erg effectief zijn voor het geval je op zoek bent naar meer discipline en concentratie. Hieronder vind je nog wat aanvullende tips die ervoor gaan zorgen dat jij je concentratie nog wat kan finetunen.

Werk met een tabel

Wanneer je niet helemaal weet hoe je precies je sessies moet inplannen, is het handig om eens te beginnen met een tabel. Hierin maak je een kolom voor de taken die je hebt en een kolom voor hoeveel pomodoros de betreffende taken gaan duren. Zet bijvoorbeeld in je tabel onder ’taken’: taak A. Zet vervolgens onder ‘pomodoros’: 2. Zo weet je dat je twee pomodoro sessies nodig hebt om taak A te verrichten. Je kan er ook voor kiezen om tomaatjes te tekenen in plaats van het opschrijven van een cijfertje. Doe het vooral op je eigen manier!

Maak nuttig gebruik van je pauzes

Pfoeh… eindelijk pauze! Direct Instagram erbij? Eigenlijk is dat een minder goed idee. Nu is het natuurlijk zo dat je je pauzes volledig zelf mag invullen. Heb je de neiging om je sociale media te checken: doe dat dan vooral. Voor een optimale werking van de pomodoro techniek is het echter aan te raden om wat anders te doen in je pauze. Doe bijvoorbeeld rek- en strek oefeningen of – nog beter – haal een frisse neus. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, als je schermen maar zoveel mogelijk vermijdt.

Probeer verschillende lengtes uit

Niet elke taak is geschikt voor de standaardlengte van 25 minuten. Experimenteer met verschillende lengtes, zodat je door de tijd heen kunt ontdekken wat voor jou persoonlijk ideaal is.

Neem de tijd om pomodoros te plannen

Probeer een een kwartiertje van je dag volledig toe te wijden aan het vooruit plannen van je pomodoro sessies. Zo heb je bij voorbaat vaststaan wat je op een dag gaat doen. Dit geeft rust in je hoofd, zowel voor en na als tijdens het uitvoeren van je taken.

Maak een gewoonte van pomodoro

Pomodoro werkt de eerste keer goed. Maar hoe vaker je doet: hoe beter het werkt. Wanneer pomodoro echt gaat horen tot je dagelijkse gang van zaken, zal je een productiviteitsniveau van ongekende proportie bereiken. Productiviteit gaat tot je systeem horen en je weet niet meer anders. Mensen zullen zich serieus gaan afvragen waar jij al die tijd vandaan haalt. Challenge accepted?



1 reactie op “Pomodoro techniek: zo krijg je maximale concentratie”

  1. Pingback: 6 Tips voor een goedkope vakantie als student | Student Financial

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *