6 Tips voor een goedkope vakantie als student

Op vakantie gaan, wie houdt er nou niet van? Bijna alle aspecten ervan zijn leuk: het ontdekken van een andere cultuur, het ervaren van een ander klimaat, je volstoppen met de lekkerste drankjes en gerechten en het reizen door (prachtige) landschappen. Het liefst ben je natuurlijk zo vaak mogelijk op reis; alleen één dingetje houdt je waarschijnlijk tegen. Geld. Reizen is in de meeste gevallen gewoon erg aan de prijs en de gemiddelde student zit in eerste instantie al flink in de schulden. Gelukkig zijn er veel manieren te bedenken waarop je dezelfde reizen kunt doen, voor minder geld. In dit artikel zullen verschillende tips worden behandeld die jouw reis hopelijk een stuk goedkoper gaan maken.

Waar gaat het geld eigenlijk heen?

Voordat we in kunnen gaan op de manieren die jou veel geld gaan besparen, is het geen slecht idee om even een lijstje te maken van kostenposten. Zo weet je zeker dat je geen posten over het hoofd ziet en heb je een duidelijk overzicht.

  • Reis (bijvoorbeeld per auto of vliegtuig)
  • Accommodatie (bijvoorbeeld een hotel, appartement, huisje of camping)
  • Eten en drinken (bijvoorbeeld maaltijden, snacks en drankjes)
  • Binnenlands transport (bijvoorbeeld taxi’s en openbaar vervoer)
  • Excursies (bijvoorbeeld een boot- of safaritocht)
  • Shoppen (bijvoorbeeld kledingstukken of een souvenir voor thuis)
  • Fooi (bijvoorbeeld in de taxi het een restaurant)

6 Tips voor een goedkopere vakantie

Wanneer je op vakantie gaat, betaal je vaak simpelweg te veel. Er zijn veel manieren te bedenken waarop je je vakantie een stuk goedkoper kunt maken. Hieronder vind je een aantal tips met betrekking tot bovenstaande kostenposten.

1. Eet als een local

Het is eigenlijk een beetje beschamend hoe de meeste Nederlanders in het buitenland eten. Vaak wordt er gekozen voor het eten dat men kent en niet voor het eten dat juist zó goed wordt bereid in een land. Hier wordt natuurlijk goed op ingespeeld door de lokale ondernemers uit een vakantiegebied. Voor een lauwe burger met patat betaal je de hoofdprijs, terwijl de locals een straatje verderop als koningen dineren tegen eerlijke prijzen. Zoek dus niet alleen naar de moderne tentjes aan de hoofdweg met harde muziek en een strakke uitstraling, maar zoek juist naar lokale restaurantjes die verstopt zitten in de tussenstraatjes. Deze restaurants bieden je niet alleen veel lekkerder eten tegen een lagere prijs, maar ook een veel betere ervaring. Je hebt écht het gevoel dat je op vakantie bent.

Le Nemours in Parijs (foto: @with.mountain)

2. Vergelijk binnenlands vervoer

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming, wil je natuurlijk wel dingen meemaken. De hele dag in je accommodatie blijven zitten is namelijk niet zo spannend. Maar met welk vervoer zoek je de leuke plekjes eigenlijk op? In eerste instantie is het verstandig om lopend te gaan wanneer dit mogelijk is. Ook al heb je een hekel aan wandelen: wandelen in een nieuwe omgeving is bijna altijd leuk. Maar goed, niet alles is te voet te bereiken. Je bent dan al snel aangewezen op een taxi of het openbaar vervoer. Als het om deze twee vervoersmethodes gaat, dan heeft het openbaar vervoer in de meeste gevallen de voorkeur. Reizen met het OV is in veel gevallen gewoon een stuk goedkoper. In veel landen kan je tegen een voordelig tarief een aantal dagen reizen als toerist. Zo kan je in veel grote steden een zogeheten city pass kopen die je toegang geeft tot veel bezienswaardigheden en onbeperkt gebruik van openbaar vervoer.

Niet alle landen hebben echter een gestroomlijnd systeem als het gaat om openbaar vervoer. Een taxi heeft in dat geval de voorkeur. Vergelijk altijd welk bedrijf de goedkoopste taxiritten aanbiedt.  Het is belangrijk om daarbij altijd te controleren hoe betrouwbaar een taxibedrijf is. Zo heb je in Bali bijvoorbeeld het betrouwbare bedrijf Blue Bird Group. Je kan daar tegen zeer scherpe tarieven de hele dag reizen met de taxi (en je kan gebruik maken van de handige app). Zit je eenmaal in een taxi? Vraag dan bij voorbaat wat de kosten zijn om narigheden te voorkomen. Bevalt het je niet? Stap gewoon uit en zoek naar een andere taxi.

Taxi’s in Budapest (foto: Lexi Anderson)

3. Vakantie in plaats van herkansingen

Wil je pas écht goedkoop op vakantie als student? Dan is dit één van de beste tips. De meeste studies plannen tentamenperiodes vlak voor de vakantie. Dit geldt in ieder geval voor de zomervakantie. In de meeste gevallen heb je je laatste tentamen al geruime tijd vóór de officiële vakantiedatum gemaakt. De gouden tip: maak je tentamens gewoon goed. Wanneer je half werk levert, zit je uiteindelijk met de gebakken peren. Studenten die hun tentamens goed maken, hebben per saldo veel meer vakantie over. Mooi meegenomen is dan het feit dat je eerder op vakantie kunt. Zo ontloop je de drukste periodes en zullen de prijzen een stuk lager liggen. Het is even doorzetten bij het leren voor je tentamens, maar uiteindelijk is het het dubbel en dwars waard. Hard werken = hard ontspannen!

Pssst.. Wil je productiever zijn? Wij schreven een artikel over de legendarische pomodoro techniek (werkt echt)!

Bergketen de Andes (foto: Peter Conlan)

4. Speur veilingen af

Veel hotels en appartementen blijven zitten met lege kamers. Geheimpje: accommodaties haten lege kamers; deze leveren immers geen cent op, terwijl de kosten doorlopen. Veel accommodaties kiezen er dan ook voor om lege kamers aan te bieden op veilingsites. Het prettige? Vaak zijn accommodaties er vroeg bij. Ze stellen vaak al een vast setje aan kamers ter beschikking om geveild te worden. Soms doen zij dit wel een jaar van te voren. Wanneer je er op tijd bij bent, is de kans vrij groot dat je met ontzettend hoge kortingen kamers kunt bemachtigen. Een kamer van 100 euro per nacht voor 20 euro is bijvoorbeeld geen uitzondering. Houd wel rekening met het feit dat je niet de meest luxe kamer zal krijgen. Zo krijgen bezoekers die de volle prijs betalen vaak de gerenoveerde kamer, terwijl mensen die een veiling hebben gewonnen het moeten doen met een (nog) niet gerenoveerde kamer. Lees de voorwaarden altijd goed. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Hotel (foto: Marten Bjork)

5. Luxe hotel nodig?

Op zoek naar een leuk hotel? Vraag jezelf alvorens het zoeken naar een geschikt hotel af wat voor hotel je nodig hebt. Gebruik je het hotel echt alleen om te slapen? Dan is het zonde van je geld om een luxe hotel te nemen. Dit is bijvoorbeeld anders wanneer je naar Egypte gaat en je juist verwacht veel tijd te besteden in het hotel of resort. Het is belangrijk dat je je niet laat verleiden door zoekmachines voor hotels. Wanneer je luxe hotels in de resultaten ziet staan, zullen deze je hoogstwaarschijnlijk direct aantrekken. Tegelijkertijd zorgen dergelijke zoekmachines ervoor dat minder luxe hotels er direct erg somber uitzien. Laat je hier niet te veel door sturen. Zoek naar een hotel dat degelijk en schoon is. Ga alleen voor luxe wanneer je er echt gebruik van gaat maken.

One Eighty Bali (foto: Paolo Nicolello)

6. Laat nutteloze souvenirs liggen

Je kent het wel. Van die mensen die drie dagen naar Frankrijk gaan en terug komen met vijf ‘I love France’ souvenirs. Wie vindt die dingen nou leuk? Hoewel souvenirs soms goedkoop lijken, kunnen de kosten aardig oplopen wanneer je er veel van koopt. Daarnaast krijg je van ladingen aan souvenirs op termijn een rommelig huis. Koop liever souvenirs die je écht leuk vindt en laat clichés links liggen. Lokale winkeliers uit vakantiegebieden weten precies wat voor producten toeristen leuk vinden als souvenir. Dit soort producten worden daarom vaak extra duur gemaakt, terwijl de kosten voor (massa)productie véél lager liggen. Vermijd de toeristische souvenirwinkels en zoek bijvoorbeeld naar een leuke shop van een local die ter plekke souvenirs maakt. En vergeet niet: een souvenir hoeft niet per se aan te geven waar het vandaan komt; als het maar leuke herinneringen bij jou naar bovenbrengt.

Souvenirs in Sarajevo (foto: Markus Winkler)

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *