Hoeveel verdient een vlogger op Youtube?

Ben je jong en heb je internet? Dan is de kans groot dat je wel eens hebt gehoord van het concept ‘vloggen’. Het is niet nodig om een wetenschappelijk onderzoek op te zetten om erachter te komen dat de gemiddelde tiener wel een aantal vlogs per week kijkt. Populaire Nederlandse vloggers als Enzo Knol en Gio Latooy slepen met gemak honderdduizenden kijkers per dag binnen. Tegelijkertijd rijden ze in de dikste auto’s en leven ze in riante woningen. Geld verdienen met vloggen is dus best realistisch, maar om wat voor bedragen gaat het en hoe krijg je dit voor elkaar? Hieronder lees je er alles over.

Vloggen is de verkorte benaming voor ‘video bloggen’. Door de jaren heen zijn steeds meer soorten content onder dit begrip gaan vallen. Veel vloggers filmen hun dagelijkse leven, maar ook video’s over niches zoals auto’s en fitness kunnen als vlogs worden bestempeld.

Wat verdient een vlogger?

Een vlogger verdient ongeveer €1 tot €3 per 1000 weergaven. Deze inkomsten komen vanuit de advertenties die worden vertoond bij video’s op Youtube. De inkomsten uit advertenties worden dus bepaald door grofweg twee factoren:

  1. Het aantal views dat je behaalt; en
  2. Hoeveel je per 1000 views verdient: je CPM

Iemand met minder views kan in theorie dus meer verdienen dan iemand met meer views, omdat hij meer geld ontvangt per 1000 views. Het is een verhouding. Met bovenstaande twee factoren kan je berekenen hoeveel een bepaalde vlogger verdient of hoeveel jij kan verdienen met het maken van vlogs.

Maar de kans is groot dat je berekeningen leiden tot een teleurstellend inzicht. Het maken van video’s op Youtube lijkt plotseling niet meer zo winstgevend, nu het blijkt dat je fors meer dan een miljoen views per maand nodig hebt om gemiddeld te verdienen. Maar hoe komen al die Youtubers dan aan hun geld?

Vloggen is ondernemen

Inkomsten uit advertenties zijn interessant, maar zullen door veel grote Youtubers slechts gezien worden als een interessante bijkomstigheid. Veel grote vloggers zijn namelijk keiharde ondernemers en beschikken daarmee over veel meer bronnen van inkomsten, die allemaal voortkomen uit hun ‘fame’ op Youtube.

Het gaat in de basis vaak om zogeheten merchandise. Dit is bijvoorbeeld kleding met de naam van de vlogger erop. Sommige influencers gaan een stap verder en richten echt een merk op. Denk bijvoorbeeld aan Enzo Knol die inmiddels een imperium onder de naam Knolpower bezit. Het gaat al lang niet meer om goedkoop bedrukte truien met een logootje erop. Het gaat ook om rugtassen, telefoonhoesjes, zwemkleding, ondergoed en zelfs opblaasbare ligbedden. En het leuke: de kwaliteit is top. Tegenwoordig kom je niet meer weg met een matig shirtje uit China met een goedkope opdruk die er na drie keer wassen uit is.

Een ander voorbeeld is de populaire fitness influencer Joel Beukers. De beste man bezit een aantal gedegen (gouden) bolides van de hoogste klasse en woont in een rietgedekte villa. Alleen met inkomsten uit advertenties? Natuurlijk niet. Beukers heeft een goedlopend bedrijf in voedingssupplementen (Clean Nutrition) en heeft een drankmerk genaamd Gold Dry opgericht. Een moderne vlogger is een moderne ondernemer. Geld verdienen met Youtube gaat véél verder dan video’s maken.

Het is een fabeltje dat je op Youtube geld kunt verdienen met abonnees, duimpjes en reacties. Deze factoren bepalen hoe betrokken je fanbase is, maar niet hoeveel je verdient. Slechts de weergaven zijn hiervoor relevant.

Vloggen is geen goedkope hobby; camera's en microfoons zijn duur
Vloggen is geen goedkope hobby; camera’s en microfoons zijn duur (foto: Zack Dowdy)

Manieren om geld te verdienen met vloggen

Er zijn verschillende manieren waarop je als vlogger geld kunt verdienen. De onderstaande methodes zijn het meest populair en blijken in de praktijk effectief.

1. Sponsordeals

Sponsordeals zijn voor de gemiddelde vlogger erg belangrijk als het gaat om inkomsten. Bij een sponsordeal sluiten de vlogger en een bepaald bedrijf een overeenkomst. Als influencer presenteer je vervolgens een product (of een dienst) aan bij je fanbase. In ruil hiervoor krijg je het product vaak zelf of ontvang je gewoon cash! Zo halen beide partijen voordeel uit een sponsordeal. Bedrijven zoeken vaak naar influencers die iets te maken hebben met hun niche. Geheimpje: influencers noemen sponsordeals liever ‘samenwerkingen’.

2. Affiliate marketing

Een goede manier om geld te verdienen als vlogger betreft affiliate marketing. Wat dit inhoudt? Je promoot een product van een ander in jouw video en je plaatst in de beschrijving een affiliate link. Wanneer een kijker hierop drukt en via deze link het betreffende product aanschaft, krijg jij een vast percentage van de aanschafprijs aan commissie. Affiliate marketing kan ook zonder te werken met een link. Je dient dan te werken met een speciale code die kijkers dienen in te vullen bij het aanschaffen van het product. Het voordeel van affiliate marketing is dat het vrij passief. Het nadeel is wel dat kijkers het product daadwerkelijk moeten aanschaffen. Affiliate marketing wordt door de jaren heen steeds doorzichtiger.

3. Eigen producten of diensten

Je kan je Youtube kanaal natuurlijk altijd gebruiken om je eigen producten of diensten te promoten. Het is helemaal niet zo een gek idee om eerst groot te worden met je Youtube kanaal om vervolgens een bedrijf op te starten. Deze geef je direct een boost door het te presenteren aan je kijkers. Toegewijden kijkers zullen al gauw overgaan tot het aanschaffen van een product of dienst. Veel grote Youtubers maken hier gebruik van.

Rijk worden met vloggen: de gouden tip

Je wil rijk worden met vloggen, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Het maakt eigenlijk niet uit waar je succesvol mee wil worden, de gouden tip is en blijft: consistentie. Zorg voor een helder doel. Wat wil je bereiken? En misschien nog wel belangrijker: hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Houd je aan het plan en succes zal het product zijn. Veel Youtubers proberen een paar maandjes te vloggen, komen tot de conclusie dat het niet goed verdient, en stoppen direct. Succesvol worden is vallen en opstaan. Blijf consistent content produceren en je komt er vast!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *