Wat maakt passief beleggen zo krachtig?

Als het gaat om vermogensopbouw blijkt geregeld dat passief beleggen hiervoor de meest geschikte strategie is. Het is dan ook niet vreemd dat veel professionele vermogensbeheerders en pensioenfondsen zweren bij passief beleggen. Student Financial schreef eerder al een artikel over het verschil tussen actief en passief beleggen. Dit artikel vertelt je meer over de kracht van een passieve beleggingsstrategie. Wat maakt passief beleggen zo ideaal? Ter volledigheid zullen ook een aantal nadelen van passief beleggen worden belicht. Lees dus snel verder!

De voordelen van passief beleggen

1. Vereist weinig inspanning

Een passieve beleggingsstrategie vraagt je geen lange dagen te maken – dit in tegenstelling tot een actieve strategie. Je hoeft niet eindeloos de koersen in de gaten te houden om dé perfecte instap (proberen) te timen. Het enige wat je hoeft te doen is het periodiek aankopen van een bepaald beleggingsproduct. Dit hoeft je niet meer dan vijf minuten per maand te kosten. Je hoeft hierbij niet te letten op de hoogte van de koers. Omdat een passieve beleggingsstrategie zich vaak uitstrekt over een lange periode, hoef je niet bang te zijn dat je een beleggingsproduct tegen een te hoge prijs koopt. De markt heeft immers genoeg tijd om zich te herpakken.

Hoeveel tijd een passieve beleggingsstrategie je kost, heb je uiteraard voor een groot deel zelf in de hand. Zo kan je ervoor kiezen om maandelijks dezelfde ETF aan te schaffen. Hier gaat natuurlijk niet veel tijd inzitten. Wanneer je echter een complete beleggingsportefeuille met losse aandelen wil samenstellen, die ook nog eens goed presteert op de lange termijn, zal je meer tijd moeten stoppen in onderzoek. Je zal dan moeten bepalen hoeveel potentie een aandeel heeft.

2. Relatief lage kosten

Kosten zijn een doorn in het oog van menig belegger. Kosten, zoals transactiekosten en overnight-fees, kunnen op termijn namelijk aardig oplopen. Het gevolg? Een lager rendement. Om dit te voorkomen wil je eigenlijk zo min mogelijk transacties verrichten. De kosten worden in de meeste gevallen namelijk per transactie gerekend. Iemand met een actieve beleggingsstrategie, zal goed moeten waken op het kostenplaatje. Actieve beleggers doen namelijk veel transacties en ze wagen zich vaak aan beleggingsproducten die meer risico dragen, zoals CFD’s of turbo’s. Dergelijke risicovolle beleggingsproducten kennen vaak extra hoge kosten voor het aanhouden van posities. Iemand die passief belegt, heeft daar echter veel minder last van. Een passieve belegger zal doorgaans namelijk veel minder transacties verrichten en zal niet te veel aan risicovolle beleggingsproducten zitten. Zo kan een passieve belegger zich puur en alleen richten op vermogensopbouw, zonder te veel last te hebben van hoge kosten. Ideaal!

3. Consistent rendement

Passief beleggen brengt doorgaans een veel stabieler en consistenter rendement met zich mee. Zo is het gemiddelde rendement van een bekende ETF, genaamd Vanguard All World (VWRL), zo’n 7 tot 8% per jaar. Vanguard All World is een passief beleggingsproduct uit de schoolboekjes. Een actieve belegger zal zich aardig in het zweet moeten werken om in eerste instantie al winst te maken, laat staan om véél winst te maken. Natuurlijk brengt beleggen altijd risico’s met zich mee en kunnen resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Die 7 tot 8% rendement is in die zin geen altijd geldende regel. Kijk je dus zeker niet blind om gemiddelde rendementen. Desalniettemin biedt passief beleggen een stuk meer consistentie dan actief beleggen, dat is een feit.

De nadelen van passief beleggen

Passief beleggen is natuurlijk niet heilig. Het kent namelijk ook een aantal nadelen. Eén van de grootste nadelen zit hem in het jaarlijks rendement. Feit is nou eenmaal dat je met een actievere beleggingsstrategie – in potentie – hogere rendementen kan halen. Dit komt omdat je met een dergelijke strategie meer risico neemt. High risk, high reward. Dat brengt automatisch met zich mee dat je bij een passieve strategie relatief veel tijd nodig hebt om een mooi rendement op te bouwen. Wil je bijvoorbeeld beleggen om volgend jaar een nieuwe auto te kopen, dan is een passieve strategie wellicht minder geschikt voor jou.

Daarnaast is passief beleggen natuurlijk niet erg spannend. Je zal in de meeste gevallen maandelijks simpelweg een paar posities openen en die laat je tot in de eeuwigheid staan. Coole foto’s op het strand op Bali met je laptop met koersgrafieken, zal je dus niet snel kunnen maken. Althans, je kan ze wel maken, maar het representeert niet je beleggingsstijl. Passief beleggen is gewoon wat minder stoer, maar in veel gevallen kan het je op lange termijn wel veel opleveren. Een passieve strategie is al lang niet meer iets voor oude mannen.

1 gedachte over “Wat maakt passief beleggen zo krachtig?”

  1. Pingback: Passief inkomen genereren: routekaart en verdienmodellen | Student Financial

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *