Zo ambitieus als je bent besluit je de beurs op te gaan. Je hebt immers gehoor dat je er wat mooie winsten kunt boeken. Wanneer je eenmaal wat geld in beleggingen hebt zitten, kom je er achter dat het tóch niet zo winstgevend is. Althans, dat denk je. Beleggen kan heel winstgevend zijn, maar je moet het wel op de juiste manier aanpakken. Zou je immers winst kunnen maken op de beurs door bijna niks te doen, dan zou iedereen het doen. Hieronder lees je wat de meest gemaakte fouten zijn als het gaat om het beleggen als student.
1. Beleggen zien als gokken
Beleggen is absoluut geen gokken. Gokken is meestal immers volstrekt willekeurig, het gaat om echte kansspellen. Beleggen kent een rationeel element. Op grond van feitelijke en daarmee controleerbare informatie speculeer je op een koersbeweging. Uiteraard brengt beleggen altijd risico’s met zich mee. Dit risico vergroot je echter alleen maar wanneer je willekeurig handelt. Weet wat je doet en gooi niet zomaar wat rond met je geld, je kan het dan immers beter gewoon in je zak houden. Interesse in gokken? Dan kan je beter naar het casino, dat is namelijk veel leuker. Veel niet-winstgevende beleggers weten dat beleggen erg frustrerend kan zijn wanneer het niet goed uitpakt, dit geldt helemaal voor zij die de beurs gebruiken als gokhal. Deze gokkers verwachten immers monsterwinsten, maar ze worden geconfronteerd met hun ietwat slordige handelsstijl.
2. Te weinig risicospreiding
Risicospreiding is voor veel beleggers regel nummer 1. Wanneer je je risico’s niet spreid is je portefeuille te vatbaar voor negatieve ontwikkelingen. Wanneer je bijvoorbeeld slechts Amerikaanse aandelen in je portefeuille hebt staan, en het gaat slecht met de Amerikaanse economie, dan heb je (hoogstwaarschijnlijk) een groot probleem. Dit probleem zou veel minder groot zijn in de situatie waarin je een goede spreiding hebt. Analyseer de beleggingsproducten die je aanschaft dus goed. In een ideale situatie bestaat je beleggingsportefeuille uit producten uit verschillende landen, sectoren en valuta. Geen zin om een perfecte portefeuille samen te stellen en wil je gewoon simpelweg profiteren? Dan zou je eens kunnen kijken naar ETF’s. Dit zijn eigenlijk mandjes met aandelen die veelal reeds een goede risicospreiding kennen van zichzelf. Denk bijvoorbeeld aan de Vanguard All-World (VWRL) waar meer dan 3000 (!) aandelen in zitten. Deze aandelen zijn verdeeld over zowel ontwikkelde als opkomende markten vanuit de hele wereld. Ook ETF’s brengen echter risico’s met zich mee. Een goede risicospreiding brengt je heel ver, maar het is nog steeds geen garantie voor winst.
3. Beleggen met noodzakelijk geld
Beleg nooit met geld wat je niet kan missen. Doe je dit wel, dan word je financieel afhankelijk van je prestaties op de beurs. Dit is onwenselijk, want beleggen brengt risico’s met zich mee. Daarnaast zal deze afhankelijkheid je beslissingen beïnvloeden. Omdat je geld nodig hebt zal je sneller op grond van impulsen en emoties bepaalde posities openen. Wanneer je belegt met geld dat je in de eerste instantie hoe dan ook al kunt missen, zal dit je veel rust geven. Rust komt je rationaliteit op de beurs ten goede. Heb je eigenlijk al je geld nodig? Schuif het openen van een beleggingsrekening dan op de lange baan of begin met (zeer) weinig geld. Een andere prettige optie is het openen van een demo-account bij een broker. Zo kan je oefenen met fictief nep-geld, zodat je straks met ervaring de beurs opgaat met écht geld.
4. Handelen zonder strategie
Je hebt altijd een groepje aan mensen die begrijpen dat beleggen geen gokken is, maar die tóch geheel willekeurig hun posities openen en sluiten. Een strikte en realistische strategie kan van een verliezende portefeuille een winstgevende portefeuille maken. Bedenk voor jezelf waarom je eigenlijk in eerste instantie belegt. Wil je beleggen om straks eerder met pensioen te gaan, zoals men nastreeft bij de FIRE-beweging, of beleg je voor slechts een paar jaar? Je beleggingshorizon zal voor een groot deel bepalen hoe veel risico je moet gaan lopen om een bepaald doel te behalen. Daarnaast zal in een beleggingsstrategie moeten worden opgenomen welke handelsstijl je gaat hanteren. Hanteer je bijvoorbeeld een passieve stijl of ga je juist voor een hele actieve en agressieve stijl? Ben je benieuwd naar het verschil tussen actief en passief beleggen? Student Financial schreef er een artikel over. Onthoud altijd: hoe meer winstpotentie, hoe meer risico je moet nemen. Obligaties zullen in de praktijk bijvoorbeeld minder risicovol zijn dan CFD’s of turbo’s.
5. Handelen in de ‘verkeerde’ producten
Veel beginnende beleggers kiezen de meest spannende producten uit, hier horen ze namelijk de meest heldhaftige verhalen over. Ten eerste wordt het aangeraden om heldhaftige verhalen altijd met een korreltje zout te nemen. Er zijn maar weinig mensen die met spectaculaire en risicovolle producten winst maken.
Een treffend voorbeeld: op websites van CFD-brokers moet verplicht worden vermeld hoe veel mensen met CFD’s verlies lijden via die broker. Meestal gaat het om cijfers tussen de 75% en de 80%. De AFM geeft dan ook niet voor niets aan dat CFD’s een hoog risiconiveau kennen.
Heeft Student Financial dan wat tegen CFD’s? Nee, helemaal niet. Veel mensen gebruiken het echter compleet verkeerd en nemen daarmee te veel risico’s. Daarnaast passen CFD’s maar in weinig beleggingsplannen. Kies dus alleen voor heldhaftige en stevig fluctuerende producten wanneer je écht weet wat je doet. Het is aan te raden om goed research te doen naar verschillende beleggingsproducten. Kies een beleggingsproduct die past bij je strategie. Voor de lange beleggingshorizon kunnen dit bijvoorbeeld ETF’s of obligaties zijn.