Fundamentele of technische analyse: wat zijn de verschillen?

Een goede belegger is in staat om zijn emoties uit te schakelen en volledig te vertrouwen op zijn analyses. Een analyse doe je om een beter beeld te krijgen van de potentiële toekomst van een bepaald beleggingsproduct. Gaat de koers stijgen of juist dalen? Beleggen blijft uiteraard altijd speculeren, maar een goede analyse maakt van een speculatie een onderbouwde speculatie.

Grofweg zou je kunnen stellen dat er twee manieren zijn te onderscheiden als het gaat om het analyseren van de kansen binnen een bepaald beleggingsproduct. Het gaat dan om de volgende twee mogelijkheden:

  1. Fundamentele analyse: analyseren van de financiële en/of maatschappelijke positie van een onderneming
  2. Technische analyse: analyseren van de koers van een beleggingsproduct

Wat is fundamentele analyse?

Fundamentele analyse is het analyseren van de potentie van een bepaald beleggingsproduct door te kijken naar de financiële of maatschappelijke positie van een onderneming. Er wordt vaak gekeken naar winst- en kwartaalcijfers. Aan de hand van dergelijke cijfers kan worden beoordeeld hoe het staat met de financiële gezondheid van een onderneming. Draait een onderneming als een zonnetje of verzinkt het juist in de schulden? En wat zijn de verwachtingen voor de volgende periode? Daarbij is het ook relevant om te kijken naar de positie van een onderneming tegenover die van concurrenten. Aan de hand van dergelijke gegevens kan  een conclusie worden getrokken. Wanneer een bedrijf er financieel slecht voorstaat en dreigt te worden ingehaald door de concurrentie, betreft het aandeel hiervan wellicht geen goede investering.

Wat is technische analyse?

Technische analyse betreft het analyseren van een koersgrafiek door het zoeken naar patronen. Wanneer deze patronen worden ontdekt, kan een voorspelling worden gedaan van de toekomstige prijs van een aandeel. Een technisch analist kijkt in de meeste gevallen niet naar winst- en kwartaalcijfers. Men gaat er namelijk vanuit dat deze cijfers al zijn meegewogen in de koers; hier hoeft dus niet nog eens los naar gekeken te worden. Iemand die zich bezighoudt met technische analyse focust zich altijd op het ontdekken van bepaalde trends en patronen. Hiervoor worden vaak specifieke indicatoren gebruikt. Hieronder vind je een voorbeeld van een technische analyse waarin een aantal bekende indicatoren zijn gebruikt, zoals een moving average en de RSI.

Een technische analyse waarbij indicatoren worden gebruikt om tot een koersvoorspelling te komen
Een technische analyse van de DAX in 2018

Wat is het beste?

Fundamentele en technische analyse hebben in essentie beiden hetzelfde doel: het voorspellen wat er met de prijs van een beleggingsproduct gaat gebeuren. Het is relevant om te constateren dat je beide manieren van analyse met elkaar kunt combineren. Niemand dwingt je het tot het kiezen van één manier. Zo kan je het nieuws in de gaten houden en zoeken naar cijfers om een fundamentele analyse te maken en kan je daarna nog eens kijken naar de koersgrafiek om een technische analyse te maken als bevestiging. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat een technisch analist er al van uitgaat dat economische en maatschappelijke ontwikkelingen al zijn meegewogen in de koers. Beide manieren van analyseren kunnen dan ook heel goed op zichzelf staan.

Dus, de slotsom? Wanneer dien je te kiezen voor fundamentele analyse en wanneer voor technische? Je vindt het hieronder!

Fundamentele analyse Technische analyse
Wat is het? Analyseren van de financiële en maatschappelijke positie van een onderneming Analyseren van de koers van een beleggingsproduct met behulp van trends en indicatoren
Meegenomen gegevens Gegevens uit het heden en het verleden Alleen gegevens uit het verleden
Relevant voor Beleggingen voor op de lange termijn (investeringen) Beleggingen voor op de korte termijn (trades)
Voor wie? Beleggers Handelaar / traders

Fundamentele analyse is dus meer iets voor de passieve belegger, waar technische analyse meer iets is voor de actieve belegger. Wil je meer weten over dit verschil? Lees dan dit artikel van Student Financial.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *