Klaar met studeren: wat nu regelen?

Na het afronden van een studie is het tijd voor een feestje 🎉. Maar let op, want er moeten ook nog wat dingen geregeld worden! Om boetes en onhandigheden te voorkomen, is het verstandig om niet te lang te wachten met het regelen van deze zaken. Maar waar gaat het dan precies om? Hieronder vind je een complete lijst aan alles wat je moet regelen nadat je klaar bent met studeren.

1. Uitschrijven bij je studie

Wanneer je klaar bent met studeren, moet je als allereerste je uitschrijving in orde brengen. Zorg ervoor dat je zeker bent dat je jouw studie volledig hebt afgerond en dat er geen zaken meer openstaan. Uitschrijven doe je vervolgens via het platform waarop je ook ieder jaar je (her)inschrijving hebt geregeld: Studielink. Je logt in met je DigiD en gaat naar het tablad ‘Opleidingen’ en kiest vervolgens voor ‘uitschrijven’. Je kiest zelf wat je gewenste uitschrijfdatum is. Wil je per de eerste van de volgende maand uitgeschreven zijn, zorg dan dat je jouw verzoek tot uitschrijving voor 23.59 uur van de laatste dag van de maand hebt ingediend. Het is niet mogelijk om een datum in het verleden te kiezen als uitschrijfdatum.

De uitschrijving zorgt ervoor dat je geen collegegeld meer hoeft te betalen. Eventueel te veel betaald collegegeld wordt teruggestort. Dit is het geval wanneer je in een andere maand dan juli of augustus uitschrijft. Je krijgt een terugbetaling voor elke volle maand die je niet ingeschreven bent. Betaal je in termijnen via een automatische incasso en heb je voor precies genoeg maanden betaald, dan hoef je in de toekomst simpelweg niet meer te betalen.

2. Studiefinanciering stopzetten

Het uitschrijven voor een studie heeft als rechtstreeks gevolg dat je niet meer in aanmerking komt voor studiefinanciering. Dit is immers financiering voor je studie. Voor het stopzetten van je ‘stufi’ moet je zijn bij DUO. Je logt wederom in met DigiD. Vervolgens klik je onder ‘Mijn producten’ op ‘studiefinanciering stopzetten’. Wacht je hier te lang mee, want wanneer je te veel geld ontvangt dan waar je recht op hebt, moet je dat deel terugbetalen. Denk dus niet dat je nog even extra kunt profiteren van de ‘goedkope lening’ van DUO, maar zet hem altijd direct stop!

Het stopzetten van je studiefinanciering doe je uiterlijk op de eerste dag van de maand waarin je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Dus wanneer je bijvoorbeeld vanaf juni geen recht meer hebt op studiefinanciering, zet je deze uiterlijk op de eerste dag van juni stop. Ben je te laat, dan kan je alleen nog maar stopzetten vanaf de volgende maand, juli. Ben je dus een beetje laks met het stopzetten van je studiefinanciering, dan is de kans groot dat je te laat bent.

3. Reisproduct stopzetten

Helaas, nadat je klaar bent met studeren moet je geloven aan het inleveren van je geliefde studenten-OV. Dit is automatisch geregeld wanneer je jouw studiefinanciering stopzet volgens de vorige stap. Maar let op, dan ben je er nog niet! Je moet het zogeheten reisproduct namelijk nog wel van je OV-kaart afhalen. Dat doe je bij een ophaalautomaat van de NS. Deze grote gele kasten zijn te vinden op de meeste stations in Nederland. Het stopzetten is bij zo’n apparaat in dertig seconden geregeld. Je scant je OV-kaart of voert deze in en kiest vervolgens voor ‘Stopzetten producten’ en kiest voor je studentenreisproduct. Je moet de handeling bevestigen en vervolgens nog eens je OV-kaart scannen.

Zet jouw reisproduct bij een automaat stop voor de tiende van de maand waarin je er geen recht meer op hebt. Vanaf de eerste dag van die maand mag je er al niet meer mee reizen. Zolang je jouw studenten-OV niet stopzet bij een automaat, kan je ermee blijven reizen. Maar let goed op, want je ontvangt een boete wanneer je jouw reisproduct niet tijdig stopzet! In de eerste maand waarop je recht tot het reisproduct is verlopen, ontvang je een boete van €89,54 per halve maand. Gebruik je jouw studenten-OV na die eerste maand nog steeds, dan wordt de boete verhoogd naar €179,10 per halve maand. Enkele ‘maandjes’ doorreizen met je studenten-OV is dus een duur grapje van honderden tot duizenden euro’s! Je vindt jouw OV-boete terug bij Mijn DUO.

Bonus: 40% reiskorting in het eerste jaar nadat je klaar bent met studeren

Ben je klaar met studeren en heb je jouw studentenreisproduct ingeleverd, dan krijg je een ‘cadeautje’ van NS. Het eerste jaar na het inleveren van je reisproduct krijg je namelijk 40% korting in daluren en in het weekend! Zo is de overgang van het studentenreisproduct naar het volle tarief wat minder extreem. Je moet de korting wel even aanvragen via de website van de NS. Wanneer je dat niet doet, betaal je het volle tarief.

4. Cijferlijsten, mails en andere documenten veiligstellen

Na het volgen van bovengenoemde drie stappen heb je jezelf praktisch vrijgesteld van boetes of andere narigheden vanuit de overheid of je onderwijsinstelling. Nadat het verzoek tot uitschrijving, kan je vaak nog wel tijdelijk in je studentenaccounts. Denk aan de omgeving waarin je jouw studieresultaten (cijfers) terugvindt, het platform waarin je vakken en modules staan en je studentenmail. Het gaan dan om platforms als Brightspace, Blackboard, Osiris, Canvas en Outlook. Het is verstandig om binnen deze platforms na te gaan welke bestanden, beoordelingsformulieren, cijferlijsten, mails en soortgelijke zaken je veilig wil stellen voordat je geen toegang meer hebt. Heb je verder nog mailconversaties lopen, dan is het verstandig om de andere partij erop te wijzen dat je het contact graag vervolgt via je persoonlijke mailadres.

5. Abonnementen stopzetten

Ben je via jouw studie abonnementen aangegaan waarvoor je alleen in aanmerking komt als je student bent? Stop deze abonnementen dan direct. Zo voorkom je dat je onnodig betaalt. Denk bijvoorbeeld aan een sportabonnement voor de sportschool van jouw hogeschool of universiteit. Of wat dacht je van dat parkeerabonnement dat je hebt afgesloten om goedkoop te parkeren op de campus? Hetzelfde geldt voor abonnementen voor tijdschriften, online platforms en allerlei verschillende diensten die (onderwijs)instellingen aanbieden aan studenten.

6. Studentenrekening omzetten

De kans is groot dat je tijdens je studie gebruik hebt gemaakt van een studentenrekening of jongerenrekening. Dit is een betaalrekening met lagere maandelijkse kosten en in veel gevallen een beperkter limiet voor je creditcard – als je die hebt. Ben je klaar met studeren, dan moet je jouw studentenrekening omzetten in een ‘reguliere’ rekening. Veel banken zetten jouw rekening automatisch om een normale rekening wanneer je stopt met het aanleveren van een jaarlijkse bewijs van inschrijving. Je hoeft dan dus niets te doen.

Wat de precieze voorwaarden zijn voor het in stand houden van een studentenrekening, verschilt per bank. Het is dan ook verstandig om de voorwaarden van jouw bank online te raadplegen. Het omzetten van een rekening betekent vaak dat je jouw rekening gewoon kunt behouden. Je hoeft in de meeste gevallen dus geen nieuwe rekening te openen of een nieuwe pas aan te vragen. Dat scheelt weer!

7. Verzekeringen aanpassen

Heb je een verzekering waarbij je gebruikmaakt van een studentenpolis, bijvoorbeeld voor een zorgverzekering, inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering? Dan heb je geen recht meer op deze (vaak) voordeligere verzekering wanneer je geen student meer bent. Je moet je polis dan omzetten. Controleer bij jouw verzekeraar hoe dit in jouw geval werkt en welke stappen je moet ondernemen.

Deze dingen kan je nog meer doen

We hebben nu alles gehad wat je moet doen. Nu blijven er nog enkele dingen over die je kan doen om daarmee voordeel te behalen. Hieronder een korte opsomming.

  • Samenvattingen verkopen. Je studie-samenvattingen zijn geld waard – ook wanneer ze al enkele jaren oud zijn! Verkoop je samenvattingen door ze simpelweg te uploaden op een online platform. Want laten we eerlijk zijn: wat heb je anders nog aan die samenvattingen? Over hoe het verkopen van samenvattingen precies werkt, schreven we eerder een uitgebreid artikel.
  • Boeken verkopen. Met elke nieuwe druk die uitkomt, worden jouw studieboeken minder waard. Heb je een boekenkast vol studieboeken? Verkoop ze! Natuurlijk bewaar je de mooiste boeken die je graag nog in je kast hebt liggen.
  • Verdiep je in de terugbetalingsregeling van DUO. Na het stopzetten van je studiefinanciering begint de ‘aanloopfase’ bij DUO. Pas daarna hoef jij je studieschuld terug te betalen. Maar hoeveel moet je terugbetalen en hoe werkt dat allemaal precies? Verdiep je eens goed in de terugbetalingsregeling van DUO en voorkom dat je voor verassingen komt te staan.
  • LinkedIn bericht plaatsen. Je hebt je studie gehaald en iedereen mag dat weten (inclusief recruiters)! Wanneer je LinkedIn gebruikt, is het een goed idee om een geslaagd-bericht te plaatsen. Een leuke foto van jezelf en een kort verhaaltje doen het altijd goed! Meer weten over dé perfecte geslaagd-post? We schreven er een artikel over!

Klaar met studeren: ready voor de volgende stap?

Klaar met studeren: the end of an era? Dat kan je wel stellen! Nu is het tijd voor de volgende stap. Ga je op reis of direct solliciteren voor een fulltime baan? Houd er rekening mee dat je weer enkele dingen moet regelen wanneer je eenmaal een baan hebt gevonden. Wat je ook gaat doen: met bovenstaande stappen heb je jouw studieperiode in ieder geval op de correcte manier afgesloten door enkele belangrijke zaken te regelen – en dat voelt goed!

3 gedachten over “Klaar met studeren: wat nu regelen?”

  1. Pingback: Alles over Studenten OV: aanvragen, zomervakanties, werking | Student Financial

  2. Pingback: Het Financieele Dagblad voor studenten: mogelijkheden en prijzen | Student Financial

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *