Studeren is vandaag de dag ontzettend duur. Je betaalt collegegeld, moet prijzige boeken aanschaffen en wil misschien op kamers. Maar wees je er ook van bewust dat er gedurende je studie een hoop bijkomende studiekosten om de hoek komen kijken.
De bijkomende kosten kunnen behoorlijk opstapelen, zo blijkt uit een kostenoverzicht van Nibud. Ze zorgen ervoor dat je soms met je het handen in het haar zit. Om ellende te voorkomen en je voor te bereiden op de toekomst, behandelen we hieronder enkele veelvoorkomende onverwachte studiekosten. Ook kijken we naar manieren om die kosten te vermijden.
1. Extra studiemateriaal
Met collegegeld en boeken ben je er helaas nog niet. Vaak heb je ook extra materialen nodig. Denk aan een speciale laptop voor een technische studie of een licentie voor software, zoals Adobe of MATLAB. Ook kan je veel geld kwijt zijn aan verplichte dictaten, tentamentrainingen en samenvattingen.
Tip: wanneer je iets speciaal voor je studie moet aanschaffen, kun je vaak korting krijgen. Zo krijg je studentenkorting op veel software en laptops. Het uitgeven van geld aan voorgekauwd werk zoals tentamentrainingen en samenvattingen is soms handig, maar vaak niet nodig. Het is goedkoper (en beter) om je eigen samenvattingen te maken. En die kan je ook nog eens verkopen!
2. Excursies en studietrips
Veel excursies en studietrips worden via studie- of studentenverenigingen georganiseerd. Veel studenten realiseren zich echter niet dat je dergelijke trips vaak uit eigen zak moet betalen. Dat brengt flink wat kosten met zich mee; zeker wanneer je iedere keer meegaat.
Tip: zorg dat je altijd weet wat de precieze kosten zijn en stel een budget op aan de hand van je verwachte uitgaven op bestemming. Aan de hand daarvan bepaal je of een trip het waard is. Geloof ons: je hoort er écht nog wel bij wanneer je eens een tripje skipt. Kan je nou echt nooit mee op reis vanwege de kosten? Informeer dan bij je onderwijsinstelling naar de mogelijkheden tot een financiële tegemoetkoming.
3. Bijkomende studiekosten uit zorg
Soms gaat niet alles zoals gepland. En soms denk je dat het wél zoals gepland gaat, maar vertelt je tandarts ineens dat je een dure behandeling moet ondergaan. Een rekening voor gezondheidszorg kan gemakkelijk fors uitvallen. Dat is even balen wanneer je er achteraf achterkomt dat iets niet onder je basisverzekering valt of je een hoge eigen risico hebt gekozen.
Tip: veel verzekeringen hebben aanvullende mogelijkheden speciaal voor studenten. Je krijgt dan bijvoorbeeld korting op tandartsbezoeken of fysiotherapie. Denk na over je verzekering, voordat je plotseling een dure behandeling moet ondergaan en het te laat is. Om niet overvallen te worden met een dure rekening, kan je jouw (tand)arts of fysiotherapeut altijd vóór de behandeling vragen om de kosten en dekking. Ze hebben meestal inzicht in jouw verzekeringspakket en kunnen je passend adviseren.
4. Sport en culturele activiteiten
De kans is groot dat je vroeg of laat tijdens je studie mee wil doen aan sportieve of culturele activiteiten. Dat kan bijvoorbeeld bij een sportclub in jouw studentenstad zijn óf het kan gaan om een eenmalig iets vanuit de vereniging. Houd er rekening mee dat activiteiten altijd gefinancierd moeten worden en jij hoogstwaarschijnlijk moet betalen om mee te doen.
Tip: onderzoek altijd de mogelijkheden tot studentenkorting. Zo wordt er zelfs studentenkorting op golf gegeven en kan je bijvoorbeeld Gymshark kleding met studentenkorting aanschaffen. Check ook altijd of jouw onderwijsinstelling niet toevallig eigen sportfaciliteiten heeft. Zo hebben veel universiteiten tennisvelden en sportscholen die veel goedkoper zijn dan alternatieven!
5. Abonnementen als bijkomende studiekosten
Een abonnement is snel afgesloten. Studeer je bijvoorbeeld economie en denk je dat een studentenabonnement bij het FD wel geschikt is, maar val je na een maand toch vooral terug op NOS.nl? Wees dan niet te lui en laat je abonnement niet tot het einde van je studie lopen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij een Spotify studentenabonnement.
Tip: ga regelmatig door je lopende abonnementen heen. Van welke abonnementen maak je nog gebruik en van welke niet? Wees niet bang om abonnementen te schrappen, want zoals gezegd: een abonnement is snel (weer) afgesloten! Zo minimaliseer je de bijkomende studiekosten van abonnementen.