Als student zal je het vast herkennen. Je loopt een rondje door de gangen en je hebt het gevoel dat er meer Macbooks om je heen te vinden zijn dan mensen. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Waarom vinden zoveel studenten het de investering kennelijk waard? Hieronder lees je meer over de Macbook-cultuur.
Macbook tegenover andere laptops
‘Macbook‘ begint tegenwoordig een zelfstandig naamwoord te worden. Het woord verwijst naar een product uit de lijn van Apple. Alle laptops van Apple, zijn Macbooks. Een Apple Macbook draait op het besturingssysteem van Apple zelf, namelijk macOS. Dit is de tegenhanger van Microsoft Windows. Windows vind je op bijna alle laptops die geen Macbook zijn.
Waarom wil iedereen een Macbook?
Veel mensen willen een Macbook, maar waarom?
1. Excellente bouwkwaliteit
Macbook-lover of hater, je komt er niet omheen dat de bouwkwaliteit van Apple-producten in het algemeen lastig te overtreffen valt. Macbooks worden vervaardigd uit zo groot mogelijke stukken aluminium, zodat er zo weinig mogelijk kieren en naden ontstaan. Dit brengt met zich mee dat Macbooks zeer solide zijn en niet snel zullen buigen of kraken. Daarnaast zijn Macbooks vaak gewoon splinterdun en uiterst licht. Dit maakt de Macbook een fijne vriend voor onderweg. Zo is de transitie van je bureau naar de collegebanken vrij moeiteloos.
2. Razendsnel werken
Hierboven werd al even besproken dat Macbooks slechts draaien op het besturingssysteem van Apple zelf (macOS). Hoewel dit kan worden gezien als een nadeel dat beperkingen met zich meebrengt, biedt het ook erg veel voordelen. Het grootste voordeel is dat Apple haar besturingssysteem perfect kan optimaliseren voor Macbooks. Apple weet immers precies welke onderdelen er in hun laptops zitten en hoe ze het besturingssysteem moeten afstellen om perfect te communiceren met deze onderdelen. Wanneer je voor het eerst een Macbook in gebruik neemt zal dit 1 van de eerste dingen zijn die je opmerkt. Macbooks zijn zeer vloeiend in het gebruik en ze aarzelen niet wanneer je een programma probeert te openen. MacOS lijkt er op te zijn gericht om precies dát te bieden wat je nodig hebt.
Voorbeeld: zoek je een bestandje op een Macbook? Druk op command+spatie en je kan de (geschatte) bestandsnaam intypen. Binnen een paar seconden zit je in het bestand dat je zoekt.
3. Macbooks kunnen uitkomst bieden voor de veeleisende gebruiker
Als je op zoek bent naar een krachtige, maar toch elegante, laptop. Dan zou je al vrij snel uit kunnen komen bij een Macbook. Dit is met name het geval voor mensen die veelal grafische werkzaamheden verrichten, zoals het werken in Adobe CC programma’s als Photoshop, Lightroom, InDesign en Premiere. Dergelijke programma’s draaien doorgaans erg soepel op een Macbook. Het behoeft natuurlijk uitleg dat ook de reguliere Microsoft Office programma’s als een zonnetje draaien op Macbooks. Zo zal je trage Word-bestandjes bijvoorbeeld niet snel tegenkomen. Dat scheelt weer.
Voor mensen die veelvuldig gebruik maken van CAD-programma’s (zoals Solidworks en AutoCAD) ter constructie van (werktuig)bouwkundige projecten, zullen de laptops uit de reeks van Apple minder uitkomst bieden. Krachtige Windows laptops hebben daarbij vaak de voorkeur. Wanneer je een Macbook gaat kopen voor je studie, is het dan ook verstandig om even na te vragen of dat wel een goed idee is. Bij studies als rechten, geneeskunde en psychologie zal het voor weinig problemen zorgen; maar voor studies die meer technisch en/of grafisch van aard zijn is enige navraag wel aan te raden.
4. Een Macbook is een elitepaardje
Eerlijk is eerlijk, de Macbook wordt vaak aangeschaft om mee te gaan met de trend. De Macbook heeft door de jaren heen namelijk een imago weten op te bouwen waarbij het per definitie wordt geassocieerd met (professionele) productiviteit. Het gaat zelfs zo ver dat sommige studenten het gevoel hebben geen serieus werk te verzetten wanneer dit niet gebeurt op een Macbook. Macbooks hebben in de maatschappij en op de campus een ware elitestatus weten te verwerven.
Is het de investering waard?
Of het de investering waard is, hangt voor een groot deel af van je eisen. Vanuit een feitelijk oogpunt kan in ieder geval worden gezegd dat Macbooks absoluut geen slechte producten zijn. Wel dient gezegd te worden dat er door de jaren heen een aantal generaties zijn geweest die wat problemen hadden. Zo werden Macbooks een tijdje geleverd met het zogenoemde ‘butterfly keyboard’. Dit toetsenbord was erg gevoelig voor vuil en het raakte dan ook zeer snel defect. Dit probleem is echter adequaat aangepakt door Apple, waardoor alle Macbooks tegenwoordig worden geleverd met een kwalitatief ijzersterk toetsenbord.
Naast de verbetering in het toetsenbord, is er nog een andere ontwikkeling die het noemen waard is. Het gaat dan over de nieuwe M1 chip die Apple tegenwoordig gebruikt in haar Macbooks. Deze M1 chip wordt door Apple zelf ontwikkeld en vervangt de vroeger gebruikte Intel processoren. Het voordeel is wederom dat Apple deze chip zelf ontwikkelt; en dat zij hun systemen dus kunnen optimaliseren aan de hand van deze chip. De M1 chip is een zeer grote stap in de goede richting, ze zijn namelijk behoorlijk efficiënt en ze produceren zeer weinig warmte. Dit bewijst wederom dat een Macbook meer is dan slechts een dun laptopje met status.
Als je op zoek bent naar een krachtige kwalitatieve laptop en de programma’s die je veel gebruikt worden ondersteund door macOS, dan is een Macbook zeker het overwegen waard. Helemaal wanneer je bent gecharmeerd van de elegante looks van een échte Macbook. Geef je minder om de bouwkwaliteit en om status, dan kun je voor minder geld een net zo krachtige Windows laptop krijgen. Wel zal deze (een stuk) minder goed geoptimaliseerd zijn, omdat Windows laptops bestaan uit onderdelen die simpelweg worden ingekocht van verschillende fabrikanten (zoals Intel, AMD en NVIDIA).