Steeds meer mensen kiezen ervoor om te beleggen met CFD’s. Het is echter niet voor iedereen even duidelijk wat dit precies voor beleggingsproduct is. In dit artikel vind je daarom wat het beleggen in CFD’s inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Wat is een CFD?
De afkorting CFD staat voor ‘contract(s) for difference‘. Dit is een type beleggingsproduct wat valt te kwalificeren als een derivaat. Een derivaat is een afgeleid product dat is gebaseerd op een onderliggend instrument. Wanneer je een CFD aanschaft, krijg je het onderliggende product niet daadwerkelijk in bezit. Je sluit slechts een contract tot verrekening van het prijsverschil tussen het moment van aankoop en het moment van verkoop: een contract for difference.
Omdat een CFD een contract (overeenkomst) is, dient deze te worden gesloten door meerdere partijen. Bij CFD’s zijn dit doorgaans twee partijen: de koper en de verkoper. De belegger of handelaar is de koper en de (CFD) broker is de verkoper. Omdat een CFD slechts een contract is die wordt gebaseerd op een bepaald financieel instrument, zijn de mogelijkheden eindeloos. In tegenstelling tot een turbo is een CFD immers niet beursgenoteerd. CFD’s kunnen berusten op veel verschillende soorten onderliggende instrumenten. Hier later meer over.
Wat zijn de voordelen van CFD’s?
De CFD wordt gezien als een prettig beleggingsproduct die veel mogelijkheden biedt. Hieronder vind je een aantal voordelen die CFD’s met zich meebrengen.
1. De hefboom
Omdat CFD’s derivatieve (afgeleide) producten zijn, krijg je het onderliggende instrument niet daadwerkelijk in je bezit. Dit houdt in dat men wat speelruimte heeft met betrekking tot de inleg. In de praktijk brengt dit met zich mee dat je bij CFD trading gebruik kunt maken van een hefboom; ook wel mulitplier genoemd. Deze hefboom biedt je de mogelijkheid om met meer geld te handelen dan je eigenlijk hebt ingezet. De hoogte van de hefboom is eigenlijk een factor. Deze factor maal je inleg vormt het bedrag waarmee je handelt. Een voorbeeld om het duidelijker te maken:
Voorbeeld: je koopt een CFD op 1 aandeel van Shell, tegen een prijs van 20,- (dit wordt de ‘marge’ genoemd). Je maakt gebruik van een hefboom van 10. Je inleg van 20,- zal dus functioneren alsof het 200,- is. Wanneer de koers 10% stijgt, wordt deze 10% berekend over de 200,- en maak je dus 20,- winst. Zonder hefboom had je voor dezelfde hoeveelheid winst een rendement van 100% moeten behalen.
2. Long en short gaan
Omdat je het onderliggende product niet in bezit krijgt, is het mogelijk om zowel long als short te gaan. Wat dit inhoudt?
- Long gaan: speculeren op een koersstijging. Je maakt winst als de koers stijgt ten opzichte van je instap.
- Short gaan: speculeren op een koersdaling. Je maakt winst als de koers daalt ten opzichte van je instap.
Het voordeel van de mogelijkheid om zowel long als short te gaan, is dat je kunt profiteren van bijna elke koersbeweging. De markt hoeft dus geen stijgende lijn te vertonen om winst te kunnen maken. Ook dalingen kunnen zorgen voor rendement. Mooi meegenomen!
3. Groot aanbod
CFD’s kunnen in tegenstelling tot veel andere soorten derivaten, worden gevestigd op praktisch alle financiële instrumenten. Dit heeft te maken met het feit dat CFD’s niet beursgenoteerd zijn. Om een nieuwe CFD in het leven te roepen is het dus niet nodig om een beursgang te realiseren. Dit is bijvoorbeeld bij turbo’s wel nodig. Turbo’s worden immers verhandeld op de beurs. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen turbo’s en CFD’s? Lees dan dit artikel!
Voorbeelden van producten waar CFD’s op kunnen berusten zijn:
- Aandelen
- ETF’s (‘mandjes’ van aandelen)
- Indices
- Grondstoffen
- Futures
- Valutaparen (forex), inclusief cryptocurrencies
- Obligaties
4. Niet gebonden aan openingstijden van beurzen
Hierboven werd al even benoemd dat CFD’s niet beursgenoteerd zijn. Dit brengt met zich mee dat je ook buitenom de reguliere handelstijden kunt handelen in CFD’s. Dit is erg prettig, want zo word je niet gebonden aan vervelende handelstijden vanuit het buitenland. Zo handel je ook in Chinese of Amerikaanse onderliggende instrumenten, zonder dat je er lang voor wakker hoeft te blijven.
Zijn er dan ook nadelen?
Helaas wel. CFD’s worden vaak neergezet als een ideaal beleggingsproduct wat het beste van alle werelden heeft. Ergens is deze gedachtegang natuurlijk begrijpelijk, omdat hierboven al even bleek dat CFD’s bijzonder veelzijdige producten zijn. Je dient echter ook te waken voor de nadelen die CFD’s met zich meebrengen. Hieronder vind je een aantal van deze.
1. De hefboom kan ook tegen je werken
Eerder kwam al even aan bod dat de hefboom je inleg als het ware vergroot. Je dient je echter bewust te zijn van het feit dat dit ook aardig tegen je kan werken. De hefboom vermenigvuldigt immers niet alleen je positieve rendementen, maar ook je negatieve. Zo kan het erg snel gaan. Daalt de koers immers slechts een paar procenten, dan kan dit voor jou veel gevolgen hebben. Om dit risico af te dekken is het belangrijk om altijd gebruik te maken van een stoploss. Deze sluit je positie op een door jou gekozen koershoogte. Zo voorkom je eindeloos lopende verliezen en houd je grip op je portefeuille.
2. Niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn
Als je op zoek bent naar een beleggingsproduct die een lange beleggingshorizon ondersteunen, ben je bij CFD’s niet aan het goede adres. Mensen die graag financieel onafhankelijk (FIRE) willen worden door hun geld het werk te laten doen, kiezen meestal voor beleggingsproducten die een passievere stijl ondersteunen. Denk dan aan ETF’s. CFD’s zijn op de lange termijn namelijk veel te risicovol en veel te duur. Dit heeft te maken met het feit dat je naast transactiekosten vaak ook handelskosten betaalt. Dit zijn kosten die oplopen naarmate je jouw posities langer aanhoudt. Naar verloop van tijd zullen je handelskosten in de praktijk vaak erg dicht bij je winst in de buurt komen. Zo kan je procentueel veel winst hebben, maar zullen de handelskosten dit op een negatieve manier compenseren. Onthoud echter dat dit vooral geldt voor beleggers met een lange horizon. Beleggers die op zoek zijn naar het ‘echte traden’, waarbij veel posities binnen korte termijn worden geopend en gesloten, zitten met CFD’s wel gebakken.
3. Je bezit het onderliggende product niet
Waar het niet-bezitten van het onderliggende product net als voordeel werd genoemd, kan het ook als nadeel worden aangehaald. CFD’s koop je puur en alleen om er winst mee te maken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar stemrecht bij aandeelhoudersvergaderingen, dan zal je dit niet krijgen wanneer je een CFD op een aandeel koopt. Daarvoor zal je daadwerkelijke aandelen in bezit moeten hebben. Alle rechten die je als aandeelhouder tegenmoet komen, komen je niet tegenmoet als CFD houder.
Slotsom: CFD’s iets voor jou?
Of CFD’s iets voor jou zijn hangt sterk af van je voorkeuren en je beleggingsstrategie. CFD’s zijn geschikt voor mensen die een vrij actieve beleggingsstijl hebben en die hun posities zodoende niet te lang willen aanhouden. Ben je 1 van die mensen, dan zullen CFD’s een flexibele uitkomst zijn.