Welke cryptocurrencies bestaan er allemaal?

Wanneer het gaat over cryptocurrencies denken veel mensen direct: BITCOIN! Dit is inderdaad een voorbeeld van een (populaire) cryptocurrency, maar er zijn er nog veel meer. Alle cryptocurrencies die geen Bitcoin zijn, worden altcoins genoemd. Hieronder vind je een aantal populaire altcoins. Ook zal de Bitcoin behandeld worden.

Bitcoin

Bitcoin is by far de bekendste cryptocurrency op de markt. In zo’n 10 jaar tijd heeft de koers van deze bekende cryptomunt zich weten voort te bewegen van nog geen 10 cent tot een flinke 45.000 euro (in de piek). Dat geeft wel aan dat het een munt met potentie betreft. Dat is ook niet geheel gek, want de Bitcoin was de eerste cryptomunt ooit. Wie is dan de geniale bedenker van Bitcoin? Het gaat om de mysterieuze Satoshi Nakamoto. Althans, dat wordt gedacht. Het is eigenlijk nooit voor de volle 100% zeker geworden wie nou écht de bedenker van Bitcoin is.

Bitcoin kent een maximaal verhandelbaar limiet van 21 miljoen. Dat betekent dat er maar maximaal 21 miljoen Bitcoins kunnen worden uitgegeven.


 

Ethereum

Ethereum wordt gezien als een soort tweede stap na Bitcoin. De verhandelbare digitale munt als zodanig wordt ether genoemd.  Na de komst van de Bitcoin bleek er de behoefte te bestaan naar een munt waarbij de transacties sneller konden worden uitgevoerd. Dit zou Ether moeten zijn. Ethereum biedt de mogelijkheid tot het gebruik van smart contracts. Dit zijn digitale contracten die in een eigen programmeertaal (Solidity) kunnen worden opgesteld. Deze programmeertaal biedt nog een andere mogelijkheid; namelijk de mogelijkheid tot het bouwen van applicaties die draaien op blockchaintechnologie.


Ripple

Ripple wordt gezien als een praktische munt die nét wat meer kan bieden dan Bitcoin. Dit komt onder meer omdat alle Ripple munten al bestaan. In totaal bestaan er zo’n 100 miljard Ripple munten (XRP). Een groot deel hiervan wordt nog door Ripple zelf bewaard. Het idee achter Ripple was het slaan van een brug tussen traditionele valuta (bijvoorbeeld de Euro) en Bitcoin. Wanneer iemand wat zou kopen in Bitcoin, zou de transactie via XRP omgezet kunnen worden in de valuta van de ontvanger. Dit zou de transactiekosten moeten drukken. Daarnaast is Ripple vrij snel op het gebied van het verwerken van de transacties. Het verslaat daarin Bitcoin en Ethereum.


Dash

Dash betreft wederom een cryptomunt die is gebaseerd op Bitcoin. Het idee achter Dash was het invoeren van een uiterst lichte en effectieve blockchain. Bij Bitcoin kan de bevestiging van een transactie bijvoorbeeld enkele uren duren. Bij Dash kan dit binnen enkele seconden; en dat is aantrekkelijk. Ook heeft Dash terrein weten te winnen als het gaat om het waarborgen van privacy. Als Dash gebruiker kan je via de mogelijkheid ‘PrivateSend’ geld op een anonieme wijze versturen.

Dash heeft een potje waarin telkens 10% van de transactiekosten wordt opgeslagen. Het geld uit dit potje wordt gebruikt voor ontwikkelingen.


Cardano

Cardano is een interessante cryptocurrency die wederom is gebaseerd op blockchain-technologie. De munt werd opgericht door de wiskundige Charles Hoskinson. Dit deed hij nadat hij mede-oprichter was geweest van Ethereum. Daarmee kan gezegd worden dat Hoskinson veel verstand van zaken heeft. Cardano moet een verbeterde versie van Ethereum zijn. De bedoeling was om een cryptomunt op te richten die op alle facetten met wiskundige precisie in elkaar steekt. Cardano geeft aan het enige crypto-project te zijn dat een wetenschappelijke benadering vormt bij de ontwikkeling van de blockchain. Veel elementen van Ethereum zie je bij Cardano terugkomen, denk bijvoorbeeld aan de eerdergenoemde smart contracts.


En nog veel meer…

Er bestaan bijzonder veel cryptocurrencies. Je begrijpt vast dat een uitputtende lijst amper te geven is. Hierboven zijn in ieder geval de meest bekende cryptocurrencies genoemd. Als het gaat om crypto’s is het belangrijk om zelf je research te doen. Alle crypto’s verschillen weer van elkaar, de één meer dan de andere. En dat is precies wat cryptocurrencies zo interessant maakt: het is een ontwikkeling en daarom valt er veel te leren!