Of je nou thuis bent, op het werk of bij de bakker: iedereen lijkt het te hebben over cryptocurrencies. Maar wat zijn cryptocurrencies eigenlijk en wat kan je er mee?
Wat zijn cryptocurrencies?
Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s die buiten het toezicht van financiële instellingen en overheden staan. Crypto’s hebben de afgelopen jaren mogen rekenen op een flinke toename in populariteit. Dit heeft te maken met het verminderde vertrouwen in de grote banken en overheden sinds de kredietcrisis van 2008. Cryptocurrencies worden dus gezien als een alternatieve geldsoort ten opzichte van de traditionele geldsoorten.
De eerste cryptomunt (Bitcoin) werd in 2009 gelanceerd door de (mysterieuze) softwaremaker Satoshi Nakamoto.
Hoe werken crypto’s?
Cryptocurrencies worden niet gereguleerd of uitgegeven door grote banken of overheden. De cryptomarkten zijn namelijk gedecentraliseerd. Dat wil in de praktijk zeggen dat de cryptomarkten functioneren op basis van een netwerk van computers. Cryptocurrencies zijn niet tastbaar en je kunt ze dus niet zozeer bezitten. Het enige wat je hebt wanneer je een crypto aanschaft is een gedeeld (digitaal) eigendomsbewijs. Alle digitale eigendomsbewijzen worden opgeslagen in de zogenoemde blockchain. Elke transactie die wordt gedaan dient te worden geverifieerd. Wanneer een transactie is geverifieerd, wordt deze toegevoegd aan de blockchain. Dit proces wordt ook wel mining genoemd. Begrijp je het nog? Hieronder lees je meer over de blockchain.
Wat is blockchain?
Je kunt een blockchain zien als een digitaal register. In principe heeft iedereen toegang tot dit register. In een blockchain zal je transactiegeschiedenis van een specifieke cryptocurrency vinden. Zo kan je precies zien wie welke cryptocurrency heeft gehad en op welk moment. Maar waar komt de term blockchain dan vandaan? Het is eigenlijk heel simpel:
- Transacties worden opgeslagen in sets. Deze sets worden blocks genoemd.
- Een block wordt opgeslagen en vastgemaakt aan een lange ketting aan blocks: de chain.
De bestanden uit een blockhain worden opgeslagen op meerdere computers binnen een netwerk. In principe geldt dat iedereen binnen dit netwerk inzicht heeft in de transacties die worden verricht. Maar als zo veel mensen de transacties kunnen zien, is het dan wel veilig? Het antwoord is ja; dat heeft te maken met cryptografie.
Wat is cryptografie?
Cryptografie is de schakel tussen blocks in een chain. Het is dus de koppeling tussen verschillende sets aan transacties. Cryptografie bestaat uit uiterst complexe computerwetenschappelijke berekeningen; het is daarmee praktisch onmogelijk om te hacken. Als er ook maar iets kleins fout gaat, wordt dit snel opgemerkt.
Minen van cryptocurrencies
Wat is cryptocurrency-mining? Met cryptocurrency-mining wordt bedoeld het verifiëren van transacties en het toevoegen van de nieuwe blocks aan de blockchain. Twee fases zijn dus te onderscheiden:
- Het verifiëren van transacties: ijzersterke (en dure) computers controleren of de transactie wel geldig is.
- Het creëren van nieuwe blocks: de computers proberen per block een oplossing te vinden op een zeer complex algoritme. Wanneer de uitkomst is gevonden, zal er een koppeling worden gegenereerd.
Omdat het hele idee achter cryptocurrencies decentralisatie is, zullen particulieren met hun computer(s) moeten minen. Dit kost doorgaans erg veel geld. Zo gaat er niet alleen geld zitten in de aanschaf computers met sterke videokaarten en koeling, maar ook in het stroom dat wordt verbruikt. De computers binnen een netwerk draaien meestal namelijk 24/7. Mensen die mining-werkzaamheden verrichten krijgen in ruil hiervoor rewards, in de vorm van cryptocurrencies. Het minen van crypto’s blijkt niet altijd even winstgevend te zijn. Het is dan ook aan te raden om voldoende research te doen wanneer je minen overweegt.
Wat kan je met cryptocurrencies?
Cryptocurrencies zijn bij uitstek een beleggingsproduct. Ze worden doorgaans aangeschaft door mensen (beleggers/traders) die winst proberen te maken. Vaak zijn dit ook de mensen die geloven in het concept van cryptocurrencies. Daarbij dient het gezegd te worden dat er (nog) niet heel veel mensen zijn die cryptocurrencies daadwerkelijk aanschaffen om te gebruiken als betaalmiddel. Ze worden namelijk nog lang niet overal geaccepteerd en ze zijn qua waarde een stuk minder stabiel dan traditionele valuta’s.
Wat beïnvloedt de waarde van crypto’s?
De waarde van cryptocurrencies wordt beïnvloedt door meerdere factoren:
- Vraag en aanbod: net als met elk beleggingsproduct geldt: hoe minder aanbod en/of hoe meer vraag, hoe hoger de prijs. Koersen zijn voor een groot deel een weerspiegeling van vraag en aanbod.
- Integratie: hoe veel bedrijven laten cryptocurrencies toe als betaalmiddel? Wanneer grote bedrijven naar buiten brengen een bepaalde crypto toe te laten als betaalmiddel, zal de koers hier doorgaans op een positieve manier op reageren.
- Media-aandacht: wat zegt de media over crypto? Veel mensen weten nog niet zeker of cryptocurrencies de toekomst zijn. Media-uitlatingen kunnen de koers gemakkelijk doen stijgen.
- Maatschappelijke of economische wijzigingen: wanneer er op maatschappelijk of economisch gebied wat wijzigt, kunnen de koersen van cryptocurrencies hier aardig op reageren. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin een grote bank failliet gaat.