Soorten beleggingsproducten

Wanneer je de stap hebt gemaakt om te beginnen met beleggen, ben je er nog niet. Je dient namelijk nog voor jezelf te bepalen in welke beleggingsproducten je wil gaan beleggen. Er zijn veel verschillende beleggingsproducten die je in potentie winst op kunnen leveren. Veel beleggingsproducten verschillen echter wel op het gebied van risico’s. Zo kunnen bepaalde beleggingsproducten een hoge winstpotentie hebben, maar brengen zij gelijktijdig ook vergrote risico’s met zich mee. Hieronder vind je een aantal populaire beleggingsproducten.

Aandelen

Aandelen zijn kleine stukjes uit een onderneming. Deze stukjes kun je kopen in de hoop om winst te maken op een positieve groei van de onderneming. Winst wordt (meestal) vanuit het bedrijf uitgekeerd in dividend. Daarnaast kun je met aandelen winst maken door middel van een zogenoemde positieve koersmutatie. Dit betreft de situatie waarin je een aandeel voor meer geld verkoopt dan waarvoor je hem ooit hebt gekocht.

Het is lastig om een inschatting te maken van hoe risicovol aandelen als zodanig zijn. Grote bedrijven zullen doorgaans een stabielere koers vertonen dan sterk groeiende bedrijven. Wanneer je veilig wil zitten en een stabiele portefeuille wil opbouwen, is het aan te raden om meerdere aandelen op te nemen met een goede risicospreiding. Onthoud: het gaat om spreiding van risico’s; je kunt risico’s nooit wegnemen.

ETF’s

ETF staat voor exchange-traded fund. Het betreft een modern beleggingsproduct dat bestaat uit een mandje van aandelen die iets met elkaar in gemeen hebben. Zo heb je bijvoorbeeld ETF’s die belangrijke aandelen uit een specifieke markt – zoals de Amerikaanse markt – verzamelen. Andere voorbeelden zijn ETF’s die zich focussen op een bepaalde sector, op opkomende markten op of duurzame aandelen. Hier geldt zonder meer dat de mogelijkheden praktisch eindeloos zijn. Alle soorten markten worden wel ondervangen door een ETF die zich op die markt toespitst. Ook al bestaan er dus veel ETF’s; er zijn er een aantal die bijzonder populair zijn. Denk hierbij aan Vanguard FTSE All-World (VWRL) en Vanguard S&P 500 (VOO).

In vergelijking tot veel andere beleggingsproducten zijn ETF’s minder risicovol. Doordat de meeste ETF’s erg veel verschillende aandelen onder zich hebben, zullen ze niet stevig schommelen (lees: fluctueren). ETF’s zijn hét ideale beleggingsproduct voor mensen die willen meegroeien met de markt. Zo bestaan er een aantal ETF’s – waaronder VWRL – die over een lange tijd een stabiele jaarlijkse groei van ruim 7 tot 8% laten zien. Desalniettemin dien je te realiseren dat resultaten uit het verleden uiteraard geen garanties bieden voor de toekomst. ETF’s zijn relatief veilig, maar ze bieden nooit garanties voor winst.

Derivaten (CFD’s, turbo’s)

Een derivaat is – zoals het woord al doet vermoeden – een afgeleid product. Wanneer je derivaten aanschaft, koop je dus niet daadwerkelijk het product, maar verhandel je slechts in een contract dat is gebaseerd op het product. In vaktermen zegt men dan dat een derivaat een onderliggende waarde volgt. Twee bekende soorten derivaten zijn CFD’s en turbo’s. Een groot verschil tussen beide betreft het feit dat CFD’s niet beursgenoteerd zijn en turbo’s wel. Het gevolg hiervan is vaak dat CFD’s een stuk flexibeler zijn, tegen lagere kosten te verhandelen zijn en dat het aanbod simpelweg een stuk groter is. Maar waar ligt de toegevoegde waarde van afgeleide producten? Het voordeel zit hem in de hefboom (ook wel leverage of multiplier genoemd). Wanneer je een derivaat ‘koopt’, sluit je een contract met de aanbieder. Dit contract strekt ertoe dat jij het prijsverschil tegenmoet krijgt bij ‘verkoop’ – het sluiten van het contract. Dus stel een aandeel is 10 euro waard bij aankoop en 15 euro waard bij verkoop, dan krijg je 15 euro tegenmoet. De hefboom zorgt er echter voor dat je veel grotere winsten kunt behalen. De hefboom vermenigvuldigd namelijk je winst met een bepaalde factor, bijvoorbeeld 5. Zo zal je in bovengenoemd voorbeeld niet 5 euro, maar 25 euro winst maken.

Dat is natuurlijk lekker, maar (helaas) ook gevaarlijk. Wanneer je namelijk verlies maakt, wordt je verlies ook vermenigvuldigd. Hier ligt precies het grote gevaar van het handelen in CFD’s en turbo’s. Feit is nou eenmaal dat particuliere beleggers veel verlies maken met de handel in derivaten. Verlies is immers snel gemaakt, nu de hefboom in een korte tijd veel winst of verlies kan bewerkstelligen. Wil je goed