Beleggen is geen spelletje, je kunt er op termijn namelijk veel geld mee verliezen. Het is dus belangrijk dat je weet waar je aan begint. Een goed begin is immers het halve werk. Overweeg je het om te beginnen met beleggen? Dan komen onderstaande tips vast goed van pas.
1. Ken de basisprincipes en -termen
Wie al een tijdje bekend is in de beleggingswereld, zal haast vergeten hoeveel theorie er aan beleggen ten grondslag ligt. Er zijn veel basisprincipes die je moet kunnen dromen als het gaat om succesvol beleggen. Dit zijn er praktisch te veel om op te noemen, maar hier volgen de belangrijkste:
- Beleg alleen met geld dat je kan missen: experts kunnen het niet vaak genoeg aanraden. Wanneer je belegt met geld dat je eigenlijk nodig hebt, ga je overhaaste beslissingen maken. Je wordt dan té afhankelijk van je beleggingsportefeuille. Dit wil je absoluut voorkomen, het is immers een recept voor ellende. Een stabiele belegger heeft naast een beleggingsrekening een apart noodpotje en natuurlijk een reguliere betaalrekening. Zo heb je altijd geld achter de hand voor een (iets te) gezellige vrijdagavond of een nieuwe fiets. Wel zo prettig.
- No one can time the market: aansluitend zegt men dan vaak: ‘time in the market, beats timing the market‘. Wat hiermee wordt bedoeld? Je kan nooit met zekerheid voorspellen op welk moment je een perfecte instap kunt maken. Een koers dat een hoogtepunt lijkt te hebben bereikt, kan gerust doorgroeien. Ook een koers dat in een dal lijkt te zitten, kan verder dalen. Uiteraard zijn er methodes om bij benadering enige zekerheid te geven over de voortgang van een koers, maar 100% zeker ben je nooit. Probeer de markt dus niet te verslaan, het is namelijk een onbegonnen zaak.
- Risicospreiding is key: een ijzersterk portefeuille bestaat uit beleggingsproducten (bijvoorbeeld aandelen) uit verschillende landen, sectoren en valuta. Dit laat zich het beste uiten met een voorbeeld. Stel, 100% van je portfolio bestaat uit Amerikaanse aandelen. Als de Amerikaanse aandelenmarkt instort, ben je veel geld kwijt. Had je daarentegen je portfolio uitgespreid over 6 landen, dan was een groot deel van je portfolio nog intact. Een goede risicospreiding kan je bijvoorbeeld verkrijgen door te beleggen in ETF’s. Deze mandjes van aandelen bieden je veel mogelijkheden voor een passieve beleggingsstrategie.
- Wees emotieloos: raar maar waar, is dit misschien wel dé gouden tip. Het gebeurt in de praktijk te vaak dat mensen al hun aandelen verkopen op grond van emotie. Daarbij worden vaak ook willekeurig heel wat aandelen aangekocht, bijvoorbeeld omdat een koers de afgelopen tijd fikse stijgingen vertoont. Helaas zal je je FOMO (fear of missing out) moeten onderdrukken op de beurs. Dit doe je onder andere door een sterke strategie te hanteren.
2. Maak gebruik van een strategie
Het belang van een strategie kwam hierboven al even ter sprake. Wanneer je de beurs op gaat zonder dat je eigenlijk weet wat je doet, heb je garantie tot verlies. Tenzij dit je bedoeling is, kun je dus maar beter een strategie opzetten. Je dient uitgedacht te hebben voor op welk termijn je belegt. Beleg je bijvoorbeeld voor de nabije toekomst om je eerste huisje te kopen, of beleg je huist om straks eerder met pensioen te kunnen? Wees niet bang om concrete doelen te stellen. Sterker nog, het stellen van concrete doelen kan je strategie een stuk tastbaarder maken. Als je strategie eenmaal staat, dien je deze trouw te volgen. Zie je je strategie als een grapje, dan heeft het natuurlijk weinig zin. Maar hoe weet je eigenlijk of een strategie werkt?
3. Oefen een keertje
Door te oefenen kun je een beleggingsstrategie in de praktijk uitproberen. Maar hoe oefen je zonder geld te verliezen? Veel brokers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een zogenaamd ‘demo-account’ te openen. Met een dergelijk account kun je beleggen met fictief (nep) geld. Het is absoluut aan te raden om dit eens een paar maandjes uit te proberen. Zo raak je niet alleen bekend met de broker, maar kun je ook je strategie testen. Blijkt je strategie flut? Gewoon bijschaven! Als je ergens goed in wil worden, zal je eerst een paar keer moeten falen. Je kunt dan maar beter falen met nep-geld. Dat scheelt je op termijn een hoop kopzorgen.